Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Farmáři chtějí svítit hnojem

13/07/06

Farmáři chtějí svítit hnojem

PRAHA/REYNOLDS (EcoMonitor) – Osamělá víska v americké Indianě se rozhodla, že svoji spotřebu elektrické energie a pohonných hmot pokryje využitím všeho, co má k dispozici, tedy komunálního odpadu z farem, hnoje z hospodářských zvířat nebo splašků z obecní kanalizace. Jestli se tento experiment vydaří, bude Reynolds se svými pěti sty obyvateli prvním městečkem v USA, které své energetické potřeby zcela pokryje z obnovitelných zdrojů, píše server MSNBC.


Celý projekt je aktivitou ministerstva zemědělství státu Indiana. Jeho představitelé doufají, že se jim v listopadu podaří prosadit dotaci deseti milionů dolarů pro výstavbu zařízení na výrobu elektrické energie z kejdy a dalších druhů biomasy. Stejně velkou dotaci by v budoucnu mohlo dostat i zařízení, díky kterému by se dal využít také zemní plyn. Tato zařízení bude ve městě Reynolds budovat společnost Dubbed Biotown USA.


Většina technologií již byla vyzkoušena v laboratorních podmínkách nebo funguje v různých průmyslových odvětvích (například v papírenské výrobě), nicméně zde by mělo poprvé dojít k vytvoření uzavřeného systému. Podle firmy Biotown by se místním obyvatelům měly snížit náklady na energie a samozřejmě by se mělo pomoci životnímu prostředí. Organizátoři odhadují, že cena barelu biomasy dosáhne 40 dolarů, barel surové ropy stojí v současné době zhruba 75 dolarů. „Naším cílem je dosáhnout nižších nákladů na energii, než jaké jsou z klasických zdrojů,“ říká Ryan West z Biotownu.


Jestliže bude energetická soběstačnost ve městě Reynolds úspěšná, mohla by se stát řešením závislosti USA na zahraniční ropě. „Bude to pro nás živá laboratoř,“ říká Bernie Engel, vedoucí oddělení zemědělského a biologického inženýrství na univerzitě v Purdue. Podle něj se Reynolds možná stane prvním místem, na kterém ostatní uvidí, že je možné využívat odpady ze zemědělství k výrobě energie. Další místa by se pak prý mohla inspirovat tímto příkladem.


Jenže např. místní farmář Roger Wiese ještě není rozhodnut, zda svůj hnůj od krmných prasat prodá Biotownu, nebo si jej nechá jako hnojivo na svá pole. Rozhodující zřejmě bude, zda na prodeji bude moci vydělat. „V zemědělství nejsou žádné velké peníze, takže se nemůžeme chovat jako charita,“ říká.


Úřady však spočítaly, že stoprocentní účast farmářů nebude nutná, podle studie zde totiž chovají tolik zvířat, že veškerý hnůj by město vystačil zásobovat energií více než sedmdesátkrát. Jiní farmáři naopak chápou spolupráci s Biotownem jako velkou příležitost. Rodina Ricka Buschmana nakoupila šest nových automobilů, které mohou jezdit na různé pohonné látky, včetně směsi etanolu a benzínu, kterou v rámci projektu nabídla firma General Motors. Obyvatelé Reynoldsu již nakoupili více než sto takovýchto automobilů a nákladních vozů, protože na konci léta bude otevřena čerpací stanice, která nabídne řidičům palivo E-85 (85 % etanolu a 15 % benzínu).


 


Podle článku MSNBC


Hugo Charvát


Zdroj: Ekolisty