Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bude mít evropský navigační systém GALILEO sídlo v ČR

20/09/06
smf

Galileo by mohlo sídlit na bývalém ministerstvu informatiky Podle deníku Právo nabídl ministr vnitra Ivan Langer za sídlo úřadu, který bude spravovat evropský navigační systém Galileo, budovu současného ministerstva informatiky.Česká republika již delší dobu signalizuje, že má výrazný zájem o umístění sídla úřadu pro správu projektu Galileo na svém území. Kandidaturu Česka schválila Topolánkova vláda […]

Galileo by mohlo sídlit na bývalém ministerstvu informatiky
Podle deníku Právo nabídl ministr vnitra Ivan Langer za sídlo úřadu, který bude spravovat evropský navigační systém Galileo, budovu současného ministerstva informatiky.
Česká republika již delší dobu signalizuje, že má výrazný zájem o umístění sídla úřadu pro správu projektu Galileo na svém území. Kandidaturu Česka schválila Topolánkova vláda na svém zasedání 6. září. Budova ministerstva informatiky bude podle deníku Právo nabídnuta Evropské komisi hned po zrušení ministerstva. Podle ministra Langera jde o jednu z nejlépe technologicky vybavených a zajištěných budov v republice. Svůj záměr už Langer konzultoval s premiérem Mirkem Topolánkem i pražským primátorem Pavlem Bémem.
Galileo vzniká jako civilní projekt na popud Evropské komise. Dosavadní dva existující satelitní systémy – americký GPS a ruský GLONASS – jsou vojenské projekty, které kontrolují armády. V případě nejrůznějších vojenských konfliktů může být jejich signál v některých oblastech nedostupný nebo se podle vojenské potřeby jeho kvalita sníží. Vybudování čistě civilního satelitního navigačního systému má stát 2,1 miliardy eur. Celý systém by měl začít fungovat postupně na přelomu let 2006 a 2007. Satelitním navigačním systémům je předpovídána obrovská budoucnost. Do roku 2020 by měly mít zhruba 3 miliardy uživatelů s odhadovaným ročním obratem 275 miliard eur. Ve spojitosti se systémem Galileo by mohlo v Evropě vzniknout až 150.000 vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Na projektu Galileo se budou účastnit i země mimo EU. Evropská komise podepsala již dohody o pokrytí jejich území signálem systémů družic Galielo s Indií s Čínou, Izraelem, Marokem a Ukrajinou. Jednání pokračují s Argentinou, Brazílií, Mexikem, Norskem, Chile, Jižní Koreou, Malajsií, Kanadou a Austrálií.
V Česku již od roku 2001 funguje projekt, který se zabývá čtyřmi aplikacemi družicového systému na železnici, silnici, letištích a při přepravě nebezpečného nákladu. Nejběžnější spotřební aplikací navigačního systému je hledání nejvhodnější trasy při jízdě automobilem, v letecké navigaci nebo při turistice.
Zdroj: www.euractiv.cz,18.9.2006
 

Zařazeno v Aktuality