Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Česko musí kvůli mléku zaplatit pokutu 150 milionů Kč

04/10/06
smf

Překročení kvót na výrobu mléka přijde Českou republiku draho. Za porušení limitů Evropské unie bude muset zaplatit pokutu téměř 150 milionů korun. Informovala o tom Evropská komise. Zdroj: Mladá fronta Dnes, 03.10.2006

Česko musí kvůli mléku zaplatit pokutu 150 milionů
 
Překročení kvót na výrobu mléka přijde Českou republiku draho. Za porušení limitů Evropské unie bude muset zaplatit pokutu téměř 150 milionů korun. Informovala o tom Evropská komise. Česko loni vyprodukovalo o téměř 17 tisíc tun mléka více než povolují kvóty. Sankci by měli hradit zemědělci, kteří přidělené limity přesáhli. Podle informací Hospodářských novin se musí na pokutu složit kolem čtrnácti set farem, tedy zhruba polovina všech větších zemědělských firem. "Drtivá většina podnikatelů už pokuty na náš účet převedla. Zaplatíme unii včas," řekl HN Vilém Frček, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.
Zemědělci však již v minulosti varovali, že pokuta může způsobit některým farmám vážné problémy a vést k dalšímu snížení stavů krav. Množství mléka, které může stát vyprodukovat, dojednali zástupci Česka před vstupem do unie. Sankce za jeho překročení činí nejméně devět korun za litr.
Česko však není jediným státem, který bude muset pokutu platit. Jde celkem o devět členských států Evropské unie (ČR, Německo, Španělsko, Itálie, Kypr, Lucembursko, Rakousko, Polsko a Portugalsko). Všechny "postižené" státy zaplatí dohromady 377 milionů eur (deset miliard korun), přičemž Itálie, Polsko a Německo se na pokutě podílejí z 90 procent.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 03.10.2006

Zařazeno v Aktuality, ekonomika