Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Plochy s geneticky upravenou kukuřicí v ČR rostou

27/04/07
smf

V ČR velmi rychle roste počet zemědělců, kteří na svých polích pěstují geneticky upravovanou kukuřici Bt, odolnou vůči škůdci zavíječi. Zdroj: www.vetweb.cz, autor: sek
 

Plochy s geneticky upravenou kukuřicí v ČR rostou

Rozloha polí s touto plodinou by se letos mohla až ztrojnásobit.

V ČR velmi rychle roste počet zemědělců, kteří na svých polích pěstují geneticky upravovanou kukuřici Bt, odolnou vůči škůdci zavíječi. Za poslední dva roky se jejich počet zvýšil z 52 na 85. V roce 2005 se Bt kukuřice pěstovala pouze na 250 hektarech, loni už to bylo na 1290 hektarech. Letos se opět očekává zvýšení počtu zemědělců, kteří budou geneticky upravenou kukuřici pěstovat. Oficiální čísla zatím nemá ministerstvo zemědělství k dispozici, nárůst plochy osazené Bt kukuřicí má být ale výrazný. Předpokládá se více než trojnásobný nárůst ploch proti předchozímu roku.
ČR se tak řadí v pěstování geneticky upravených plodin mezi špičku v Evropě a je výjimkou i mezi zeměmi střední Evropy. V okolních státech, jako je Maďarsko, Polsko nebo Rakousko, je totiž pěstování geneticky modifikované kukuřice zakázáno. Na Slovensku se pěstuje na omezené výměře 30 hektarů. GM plodiny se začaly pěstovat kvůli své zvýšené odolnosti vůči škůdcům a plevelu.

Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz

 

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR