Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Novela zákoníku práce a daňová reforma

20/09/07
smf

V rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který v srpnu přijala Poslanecká sněmovna, byla schválena i novela zákoníku práce. Zdroj: Verlag Dashöfer

Novela zákoníku práce a daňová reforma  
V rámci zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který v srpnu přijala Poslanecká sněmovna, byla schválena i novela zákoníku práce.

Její účinnost by měla nastat od 1. ledna 2008. Převážná většina změn se ale týká poskytování náhrady mzdy v době prvních dvou týdnů pracovní neschopnosti nebo karantény, přičemž použitelnost této právní úpravy byla uvedeným zákonem odsunuta – spolu s účinností nového zákona o nemocenském pojištění – až na 1. leden 2009.
Z této novely tak bude od začátku příštího roku aktuální rozšíření obsahu potvrzení o zaměstnání (§ 313 odst. 1 ZP) o údaj, zda byl pracovněprávní vztah zaměstnance skončen zaměstnavatelem z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci („pracovní kázně") zvlášť hrubým způsobem. To souvisí se zpřísněním právní úpravy poskytování podpory v nezaměstnanosti v zákoně o zaměstnanosti (§ 39 odst. 2), neboť tato nebude příslušet, pokud byl pracovněprávní vztah v době posledních 6 měsíců se zaměstnancem ukončen z takového důvodu. Zákon je nyní projednáván Senátem.
18.9.2007, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zařazeno v daně a účetnictví