Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Titul Zemědělec roku

28/11/07
smf

Výsledky soutěže Zemědělec roku letos vyhlásilo již po šesté naše vydavatelství Profi Press ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky. Autor: Oldřich Přibík, www.agroweb.cz
 

Titul Zemědělec roku pro Slovácký statek
 autor: Přibík Oldřich
Výsledky soutěže Zemědělec roku letos vyhlásilo již po šesté naše vydavatelství Profi Press ve spolupráci s Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky a vítězové převzali minulý týden z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče plakety a pamětní listy, tentokrát v pražské Betlémské kapli.

Nejcennější trofej a titul Zemědělec roku 2007 míří letos do Hodonína, získal ji Slovácký statek spol. s. r. o. Na druhém místě skončilo Zemědělské družstvo Rajhradice z Brněnska a třetí se umístilo ZD Bohuňovice, s. r. o. z Hané.
Vítěz získal šek na 150 tisíc korun od akciové společnosti Agrofert Holding, druhému v pořadí věnovala šek na 100 tisíc korun společnost Monsanto ČR a třetí v soutěži získává 50 tisíc korun od společnost Alltechnolgy s.r.o.
Vítězný Slovácký statek, který vznikl privatizací dvou farem státního statku, hospodaří na 850 hektarech zemědělské půdy a věnuje se především rostlinné výrobě, pěstuje obiloviny, kukuřici a olejniny, slunečnice a řepku. Živočišnou výrobu zastupuje chov brojlerů. Firma již dva roky pracuje na projektu bioplynové stanice. "Je to důkazem toho, že i bývalý ministr zemědělství může dobře hospodařit," řekl po převzetí plakety společník Slováckého statku Jan Fencl. Druhou cenu převzal předseda rajhradického družstva Miroslav Sklenář a pro ocenění za třetí místo si přišel jednatel ZD Bohuňovice Václav Stejskal.
Principem této prestižní soutěže nad níž přijal záštitu ministr zemědělství je ekonomické hodnocení podle několika ukazatelů, které umožňuje vzájemně porovnat zemědělské podniky různých právních forem a velikostí. Hodnocení VÚZE vychází z propočtu ukazatelů finančního zdraví, jako je rentabilita, aktivita nebo likvidita a základem je výpočet finančního zdraví. Po vyhodnocení soutěže obešle vydavatelství účastníky dopisem s informací, jaké bylo jejich bodové hodnocení, umístění v soutěži a jakého výsledku dosáhli první tři podniky. Každý přihlášený podnik tak má možnost srovnat svoje ekonomické hodnocení nejen s vítězi, ale také s průměrným výsledkem všech zúčastněných. Spolupořadateli soutěže jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost mladých agrárníků. 
Na fotografii vítězové soutěže Zemědělec roku 2007. Zleva: předseda Zemědělského družstva Rajhradice Miroslav Sklenář, společník Slováckého statku s.r.o. Jan Fencl a ředitel a jednatel ZD Bohuňovice, s. r. o. Václav Stejskal.