Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Čerpání evropských dotací: Naprosté fiasko

03/12/07
smf

I když z ministerstev průběžně přicházejí optimistické zprávy, jak úspěšně se jedná o programech na čerpání 700 miliard korun v letech 2007-2013, faktem je, že zdržení Česka roste. Zdroj: www.aktualne.cz
 

Čerpání evropských dotací: Naprosté fiasko
I když z ministerstev průběžně přicházejí optimistické zprávy, jak úspěšně se jedná o programech na čerpání 700 miliard korun v letech 2007-2013, faktem je, že zdržení Česka roste.
Smělé vize o stovkách miliard od Evropské unie, se kterými přišel poprvé v červenci 2005 premiér Jiří Paroubek, se tak nedaří naplňovat. Vinu nese politická nestabilita a neschopnost pražských úředníků dohodnout se s bruselskými kolegy.
Třetí od konce
Už jedenáct členských zemí EU uzavřelo do poloviny listopadu všechny své operační programy, dalších deset domluvilo naprostou většinu. Mohou tedy bruselské peníze v klidu využívat.
Česko patří mezi čtveřici opozdilců, horší pozici má už pouze Belgie a Španělsko. Přitom pro Belgičany není evropská podpora příliš důležitá. Zatímco Čechům dotace umožní zdvojnásobit v příštích sedmi letech vládní investice, Belgičané jako vyspělá země mají slíbeno třináctkrát méně peněz.
Kdo podepsal operační programy
(podepsané programy/počet programů celkem)
Dánsko – 2/2
Holandsko – 5/5
Malta – 2/2
Maďarsko – 15/15
Švédsko – 9/9
Estonsko – 3/3
Irsko – 3/3
Bulharsko – 7/7
Finsko – 7/7
Kypr – 2/2
Slovinsko – 3/3
Portugalsko – 13/14
Řecko – 13/14
Rakousko – 10/11
Polsko – 19/21
Rumunsko – 6/7
Německo – 28/36
Litva – 3/4
Slovensko – 8/11
Itálie – 36/52
Francie – 19/36
Velká Británie – 11/22
Lucembursko – 1/2
Lotyšsko – 1/3
Česko – 3/17
Belgie – 1/10
Španělsko – 0/45
Zdroj: Evropská komise
Stav z 22. listopadu
Země se všemi uzavřenými programy jsou seřazeny shora podle data, kdy podepsaly poslední operační program.
V této chvíli není jisté, jestli Česko své postavení do konce roku zlepší, anebo se dokonce propadne na poslední místo žebříčku.
Regiony do několika týdnů
Česko zatím v říjnu dohodlo tři operační programy financované ze sociálního fondu unie.
Poslední optimistické výroky zazněly 25. října, kdy tehdejší ministr místního rozvoje Čunek oznámil, že osm regionálních programů bude podepsáno do pěti až sedmi týdnů. "Vyplývá to z dopisu představitele komise Georgiose Yannoussise," stojí ve zprávě jeho ministerstva.
Čunek vycházel z toho, že po vypořádání hlavních námitek projde každý operační program vnitřním připomínkovým řízením po bruselských úřadech. Pokud se nenajdou žádné další vážné komplikace, stačí podepsat.
O tom, že Čunkovy naděje vyjdou, je přesvědčen europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který jednání v Bruselu sleduje zblízka: "Rozhodnutí o regionálních programech je na spadnutí," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz.
Tři na poslední chvíli
Ztraceny nejsou naděje, že se letos schválí také tři programy na podporu dopravy, průmyslu a životního prostředí, přes které se má čerpat polovina všech slíbených peněz.
Minulý týden ministr životního prostředí Martin Bursík oznámil, že v jeho případě došlo k zásadní dohodě: "Jde o průlomový moment ve financování vodohospodářských projektů z evropských peněz," prohlásil ministr.
Podle Bursíka bude program jeho resortu s jistotou schválen ještě v roce 2007. "Nepochybuji o tom, to by v Evropské komisi musela vybouchnout bomba. Termín, kdy jsme program odevzdali, byl stanoven právě tak, aby program byl schválen letos."
Znamená to však, že velké programy odešly k vnitřnímu připomínkovému řízení skoro o měsíc později než regionální.
Europoslanec Březina přesto věří, že se do konce roku stihnou: "Námitky nejsou smrtelné. Vím, že u dopravy se chystá definitivní rozhodnutí," vysvětluje.
Jen zbožná přání
I kdyby vyšly regionální a velké programy, přesto bude Česko koncem roku patřit mezi členskými zeměmi k nejhorším. Další tři programy jsou už prakticky bez šance.
"U výzkumného programu to je beznadějné. K podpisu dojde až příští rok, to je na sto procent," říká Březina.
Velmi pravděpodobně nevyjde Integrovaný operační program a s ním spojený program Technická pomoc. "Je to soupis zbožných přání od ministerstev, která nemají vlastní program," popisuje smysl integrovaného programu Březina.
Pouze naprostá benevolence bruselských úředníků a nedodržování termínů by umožnily, aby se stihlo podepsat letos. Ministerstvo, ze kterého mezitím odešel Jiří Čunek, stihlo poslat poslední verzi programu teprve minulý pátek.

Zdroj: www.aktualne.cz, 30.11.2007

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR