Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Farma roku 2007.

21/12/07
smf

Dne 19. prosince 2007 byly v Divadle pod Palmovkou slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku 2007. Zdroj: www.asz.cz
 

Premiér předal ocenění rodinným farmám

IMG 0518

Dne 19. prosince 2007 byly v Divadle pod Palmovkou slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR Farma roku 2007. Letošní šestý ročník prestižní soutěže se konal pod záštitou premiéra Mirka Topolánka, který se ceremoniálu osobně zúčastnil a ocenil všech pět nejlepších farem.
Premiér Topolánek ve svém úvodním slovu ocenil práci soukromých farmářů, kteří se nebojí vzít na sebe odpovědnost a živit se prací v zemědělství a zároveň si na nelehký úděl sedláků nestěžují. Stejně tak vicepremiér Alexandr Vondra během předávání cen uvedl, že rodinné farmy považuje za základ zdravého venkova.
Asociace soukromého zemědělství ČR, která, jak připomenul ministr zemědělství Petr Gandalovič, existuje již téměř deset let a aktivně spolupracuje se zemědělskými institucemi, vypsala i v letošním roce soutěž o nejlepší farmu. Podle pěti kritérií, jimiž jsou celkový vzhled farmy, organizace práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení rodiny, bylo vybráno pět nejlepších farem a ty byly odměněny finanční hotovostí přímo na místě.
Předseda Asociace Stanislav Němec zdůraznil, že právě u těchto pěti farem se ukazuje, že cestou pro zemědělce je snaha o rozšíření podnikatelských činností, která jim pomáhá najít si svoje místo na trhu i v nelehkých podmínkách v silně regulovaném evropském zemědělství.
Na prvním místě se umístila a hotovost sto tisíc korun získala rodinná farma Filoun Josefa Šourka v Plavech, která se kromě ekologického chovu mléčného skotu věnuje výrobě mléčných biovýrobků ve své vlastní minimlékárně. Dále obhospodařuje 83 hektarů, zpracovává dřevo a provozuje penzion s restaurací. Pro Josefa Šourka a jeho rodinu toto ocenění nebylo prvním úspěchem, přesto uvedl, že si ceny velmi váží především proto, že hodnotitelská komise byla složená ze sedláků.
Druhé místo a peněžní hotovost 40.000 korun získala farma Ivo Hlaváčka z Doudleb nad Orlicí, která se soustředí hlavně na rostlinnou výrobu a výkrm býků. Třetí se umístila rodinná farma Kočerových z Kvítkovic, která se zabývá chovem skotu. Pro tuto farmu bylo připraveno 30.000 korun. Odměnu 20.000 korun obdržela farma na místě čtvrtém, kterou se stala mléčná farma Josefa Němce v Záběštní Lhotě. Páté oceněné místo a 10.000 korun získala farma Václava Smolíka v Branné, která je zaměřena na ekologický chov masného skotu a provozuje penzion.
Veronika Kutilová, odborná referentka
 
Fotky z akce naleznete zde:  Farma roku 2007
Zdroj: www.asz.cz