Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministerstvo zemědělství láká české firmy do Řecka

18/01/08
smf

Na obnově požárem poškozených oblastí v Řecku by se podle ministerstva zemědělství mohly podílet také české firmy. Zdroj: www.euro.cz
 

Ministerstvo zemědělství láká české firmy do Řecka

Na obnově požárem poškozených oblastí v Řecku by se podle ministerstva zemědělství mohly podílet také české firmy. Řecká vláda plánuje na celou obnovu vynaložit v příštích pěti letech téměř 650 milionů eur, tedy v přepočtu necelých 17 miliard korun. „Spektrum akcí je velmi široké a jedná se tedy o velmi dobrou podnikatelskou příležitost pro české podnikatele,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Loňské ničivé požáry zasáhly hlavně produkci oliv a vinné révy, včelařství a živočišnou výrobu. Kromě odstranění vzniklých škod chce řecká vláda také zlepšit prevenci před požáry a povodněmi. Takovými opatřeními jsou například monitoring eroze půdy a mimořádných vodních jevů v důsledku požáru a budování meteorologických stanic, které mají napomoci včasné předpovědi vzniku požáru nebo povodně.

Ministerstvo zemědělství chce nalákat české podnikatele, aby také využili rozsáhlých prostředků, které Řecko na obnovu vyčlenilo. Kontaktní osobou se stal ministerský úředník Radek Stránský. Na stránkách ministerstva má být též uveřejněna příslušná studie v češtině.

autor: Tobiáš Tvrdík , zdroj: www.euro.cz