Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Omezení dotací v polském zemědělství

20/01/08
smf

Polská vláda chce omezit masivní zemědělské dotace .Zdroj: www.asz.cz
 

Polská vláda chce omezit masivní zemědělské dotace

Podle ekonomů je polský zemědělský fond "svatá polská kráva". Nový polský kabinet se do reformy zemědělství pouští jako první od pádu komunismu. Rolníci totiž v Polsku tvoří významnou část voličů.
Dosud mocně dotované polské zemědělství se dočká reformy. Pravicový kabinet, který se moci v Polsku ujal v listopadu po předčasných volbách, chce s rozsáhlými zemědělskými dotacemi skoncovat. Byla by to první vláda od pádu komunistického režimu, která by se na dotace odvážila sáhnout. Rolníci totiž u našich severních sousedů tvoří výraznou skupinu voličů a politici dosud jejich tlaku ustupovali.
*"Svatá polská kráva"*
Stát vkládá v Polsku každý rok okolo 15 miliard zlotých (asi 108 miliard korun) do Zemědělského fondu sociálního zabezpečení (KRUS). Do něj dále přispívá každý rolník bez ohledu na to, na kolika hektarech hospodaří a jaký má zisk, stejnou částku. Letos je to 258 zlotých (asi 1900 korun) každé čtvrtletí. Pojištěných zemědělců je v Polsku zhruba 1,6 milionu.Podle ekonomů je polský KRUS "svatou polskou krávou". /"Zemědělství je největší černou dírou v zemi,"/ říká profesorka vysoké školy ekonomické Katarzyna Duczkowská-Malyszová. /"Základem změn je to, aby rolníci povinně vedli účetnictví, vykazovali příjmy a náklady, jako to činí ostatní obyvatelé,"/ dodala.
"Pracujeme na reformě rolnického systému pojištění," uvedl ministr zemědělství Marek Sawicki. První etapou reformy by měl být zákon, který by mohl začít platit už od příštího roku. Tento zákon zavede závislost poplatku zemědělce na velikosti hospodářství. V druhé etapě by se výše poplatku měla odvíjet od zisku zemědělce. Na reformu tak doplatí především nejbohatší hospodáři.
*Zemědělci a daň z příjmu*
Podle Sawickiho to motivuje zemědělce k zavedení účetnictví. Později by také platili daň z příjmu, kterou doposud jako jediná skupina obyvatel v Polsku a jako jedni z mála zemědělců v EU neplatili.Reformu musí Polsko stihnout do roku 2009, kdy začne platit omezení Evropské unie na pomoc zemědělcům. Ročně bude moci na jedno hospodářství být uvolněno do 3000 eur (78 000 korun).
Před vstupem země do unie vyjednalo Polsko pro zemědělce celou řadu výhod, které vysvětlovalo snahou vyrovnat rozdíly mezi rolníky v Polsku a ve starých členských zemích. Na různou finanční pomoc určenou na modernizaci, rozvoj produkce, ekologizaci stát vydává ročně několik desítek miliard zlotých. Navíc zemědělci pravidelně čerpají unijní dotace. Ty loni činily okolo 11 miliard zlotých (téměř 80 miliard korun). Peníze dostávají přímo, nemusí z nich odvádět žádné daně.
Zdroj: www.asz.cz