Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Po menších opustí trh i velcí producenti v vepřového

28/01/08
smf

Zavírání mnoha vepřínů očekávají v letošním roce významní chovatelé prasat. Autor: Jiří Fencl, Zdroj: www.E15.cz
 

Po menších opustí trh i velcí producenti v vepřového
autor: Jiří Fencl
Zavírání mnoha vepřínů očekávají v letošním roce významní chovatelé prasat. A to včetně těch velkých, kteří dosud odolávali tlaku levnějších dovozů. Ve chvíli, kdy skončí větší část producentů, nebudou dovozy tak levné jako dosud a vepřové v druhé polovině roku podraží.
,,Myslím si, že ten zlom už nastane v letošním roce. Pro mnohé chovatele jsou dosavadní ztráty z vepřového už neudržitelné," tvrdí Petr Cingr, výkonný ředitel společnosti Agrofert Holding, která je kromě mnoha dalších aktivit také největším tuzemským producentem vepřového. ,,Český trh je malý a kopíruje cenový vývoj v celé Evropě, kde dominují velkochovatelé z Německa, Dánska a Nizozemí. Ještě do minulého týdne cena vepřového v Evropě dál klesala," dodal Cingr.
To, že část chovatelů prasat letos skončí, prognózuje také Agrární komora. Její prezident Jan Veleba je přitom sám podílníkem společnosti JHYB, která chová prasata ve velkém. Podle Veleby přišla současná snaha ministra zemědělství Petra Gandaloviče motivovat české zemědělce k investování do chovů a zlepšení infrastruktury pozdě. ,,Chovatelé prasat budou končit i letos, mnoha podnikům už ta podpora investic nepomůže, protože mají tak vážné finanční problémy, že si již nemohou dovolit investovat a nikdo jim již nepůjčí," dodal. V posledních letech skončila podle údajů AK každoročně s podnikáním přibližně desetina chovatelů prasat. Podle šéfa Agrofertu nepomohla oživení cen ani dotace na skladování masa, kterou producentům krátkodobě poskytla Evropská unie. Efekt tohoto opatření se může v důsledku obrátit proti samotným zemědělcům. ,,V dubnu nebo v květnu to bude mít nepříznivý dopad, protože to všichni budou muset z těch skladů prodat, což ceny také nezvedne," řekl Cingr.
Problémy loni postihly chovatele prasat v celé EU, především kvůli prudkému růstu cen obilí a krmiv. Čeští producenti vepřového kvůli krizi v odvětví nedávno demonstrovali před ministerstvem zemědělství a požadovali od Gandaloviče neúspěšně dotace ve výši miliardy korun.
Pokud bude chovatelů prasat v zemi i nadále ubývat, hrozí podle Veleby prudké zdražení vepřového masa v obchodech. ,,Ten nárůst očekáváme pro letošní rok až o pětinu," dodal. Vzestup cen by mimo jiné mohl podpořit také výrazný nedostatek vepřového masa v Číně, kde se letos konají olympijské hry. O významném exportu masa do nejlidnatější země na světě podle Cingra v současné době jedná právě Německo.
Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Počet chovaných zvířat se v posledních sedmi letech snížil o 870 tisíc kusů na 2 816 200 kusů.
Zdroj: www.E15.cz