Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Krize v dodávkách masa v Evropě

20/02/08
smf

Evropa bude dovážet maso z Latinské Ameriky a USA, dovoz bude pocházet z chovů krmených GMO. Autor: sek ,zdroj: www.vetweb.cz
 

Krize v dodávkách masa v Evropě

Evropa bude dovážet maso z Latinské Ameriky a USA, dovoz bude pocházet z chovů krmených GMO.

Evropě podle britského listu The Times hrozí krize v dodávkách masa v důsledku zakořeněného odporu vůči geneticky modifikovaným plodinám (GMO).
Chovatelé vepřového a drůbeže trpí nedostatkem krmiv a jejich stále vyššími cenami, což je následek toho, že EU systematicky odkládá schvalování nových odrůd GMO. Chovatelé v EU jsou závislí na dovozech krmiv a u hlavních krmných plodin, jako sóji a kukuřice, klíčoví vývozci pěstují již z valné většiny biotechnologicky upravené odrůdy.
Nedostatek krmiv a v důsledku toho prudký růst cen nutí evropské chovatele omezovat stavy, uvádějí chovatelé sdružení a dodavatelé krmiv. Problém přiznala Evropská komise v interní zprávě o dopadech politiky EU vůči používání GMO produktů v krmivech. Zpráva dochází podle The Times k závěru, že pomalé schvalování dovozů nových odrůd sóji je přímou příčinou výrazného růstu cen masa.
EU schvaluje nové odrůdy pro dovoz hlemýždím tempem, protože některé členské země se staví automaticky proti GMO a ministři se na schválení nejsou schopni dohodnout. Nové plodiny v takovém případě schvaluje komise, avšak až po nějaké době, což znamená závažné zdržení. Mezitím producenti sóji a kukuřice v USA nebo Latinské Americe přejdou na nové a výnosnější odrůdy, které ale EU ještě neschválila, uvádí Asociace evropských výrobců krmiv (Fefa). EU dováží asi 80 procent své spotřeby krmiv.
V západní Evropě tak chovatelé snižují stavy zvířat, což vede k nedostatku masa na trhu. Vyšší ceny kvůli nedostatku v Evropě využívají například čeští chovatelé, kteří chtějí příští týden zahájit export vepřového masa do několika evropských zemí. Vývoz ale může v následujících měsících přispět k růstu cen vepřového masa na tuzemském trhu, kde jsou zatím ceny nižší, o deset až 15 procent.
Problémy s GMO ještě vyostřují dopady loňského prudkého růstu cen krmivy v důsledku nárůstu světových cen obilí zhruba na dvojnásobek; k tomuto růstu podle pozorovatelů ze značné části přispěla jiná zelená politika, pěstování plodin na kontroverzní biopaliva.
Zpráva EU poukazuje na to, že pěstitelé v USA, Argentině a Brazílii zavádějí rychle nové odrůdy GMO, schvalování nových odrůd v EU však kvůli odkladům trvá zhruba dva roky. Tato politika může vést k růstu nákladů na krmiva až o 600 procent. Bezprostředním dopadem této politiky v sektorech vepřového a drůbežího masa bude značné omezení produkce, exportu a spotřeby a velmi výrazný nárůst dovozu.
Výsledkem odporu vůči GMO tak bude, že Evropa bude dovážet mnohem více masa z Latinské Ameriky a Spojených států, a tento dovoz bude pocházet z chovů krmených takřka výlučně GMO.

Autor: sek  ,zdroj: www.vetweb.cz