Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Vypořádání rozdílu z ročního zúčtování za rok 2007

20/03/08
smf

Výpočet ročního zúčtování záloh a zúčtování daňového zvýhodnění musí zaměstnavatel provést nejpozději do 31. března po uplynutí roku. Zdroj: Verlag Dashöfer

Vypořádání rozdílu z ročního zúčtování za rok 2007   

 Výpočet ročního zúčtování záloh a zúčtování daňového zvýhodnění musí zaměstnavatel provést nejpozději do 31. března po uplynutí roku.

1. Neuplatňuje-li zaměstnanec  daňové zvýhodnění, vrátí mu zaměstnavatel vzniklý rozdíl v jeho prospěch  (mezi vypočtenou daní po slevě podle § 35ba ZDP   a úhrnem skutečně sražených záloh) – tzv. přeplatek na dani –  nejpozději při zúčtování  mzdy za březen  (§ 38ch odst. 5 ZDP), tj. zpravidla ve výplatním termínu v průběhu měsíce dubna 2008,  jestliže je  částka vyšší než 50 Kč (51 Kč a více).

2. Případný nedoplatek na dani ze zúčtování záloh  zaměstnavatel u zaměstnance  nevybírá.
3. Uplatňuje-li zaměstnanec daňové zvýhodnění, vrátí zaměstnavatel vzniklý rozdíl ze zúčtování záloh a zúčtování daňového zvýhodnění ve prospěch zaměstnance (po kompenzaci vyčíslených rozdílů na dani a na bonusu  – tzv.  doplatek ze zúčtování – nejpozději při zúčtování mzdy za březen 2008 (§ 35d odst. 8 ZDP), je-li úhrnná  částka doplatku  vyšší než 50 Kč (tj. 51 Kč a více).   
4. Případný nedoplatek ze zúčtování  záloh a zúčtování daňového zvýhodnění (vzniklý po kompenzaci vyčíslených rozdílů na dani a bonusu)  zaměstnavatel u zaměstnance nevybírá.
5. Doplatek ze zúčtování náleží zaměstnanci, který uplatňuje daňové zvýhodnění,  formou přeplatku na dani po slevě nebo doplatku na bonusu a nebo kombinací obou forem. Rozlišení těchto částek  je důležité pro zaměstnavatele při vypořádání se správcem daně (pokud např.  o vrácené částky  nesnižuje odvody záloh, ale žádá  o ně přímo správce  daně,   při dodatečných  opravách podle  § 38i ZDP a také při vyhotovení příslušných výkazů.
6. O celkovou částku  vrácených  přeplatků na dani po slevě (všem zaměstnancům) sníží zaměstnavatel nejbližší odvod daňových záloh správci daně. Je-li celková částka vrácených  přeplatků vyšší než nejbližší odvod daňových záloh sražených z běžných mezd, může zaměstnavatel  snižovat odvody daňových záloh postupně i v dalších měsících,  nejdéle však do konce zdaňovacího období (do 31. prosince 2008), pokud nepožádá o vrácení přeplatku podle § 64 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, svého místně příslušného správce daně (např. je-li úhrn vratek přeplatků vyšší než úhrn sražených záloh v době ročního zúčtování, popř. i v dalším období). Ten přeplatek vrátí do třiceti dnů od doručení žádosti, pokud  zaměstnavatel nemá nedoplatek na jiné dani.
7. O vyplacené  doplatky  na daňových  bonusech může zaměstnavatel také snížit nejbližší odvod sražených záloh na daň správci daně.
8. Nelze-li ale nárok zaměstnanců při vyplacení doplatků na daňových bonusech uspokojit z celkového objemu záloh, má zaměstnavatel podle § 35d odst. 9 ZDP povinnost vyplatit doplatky na bonusech resp. jejich  část zaměstnancům ze svých finančních prostředků. Zaměstnavatel o tyto částky dle svého uvážení 
  • může pak snižovat odvody záloh správci daně postupně vnásledujících kal. měsících (nejdéle do konce roku 2008), a nebo
  • bude-li to pro něj přijatelnější, může požádat správce daně o poukázání chybějící částky vyplacené zaměstnancům zvlastních finančních prostředků na doplatcích na daňových bonusech na tiskopise vydaném pro tento účel Ministerstvem financí (Mfin 5246 – tzv. Žádost podle § 35d odst. 9 ZDP) a správce daně poukáže vratitelnou částku přeplatku zaměstnavateli do 20 dnů od doručení žádosti.
9. Přeplatky na dani a doplatky na daňových bonusech z ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění   za rok 2007  vyplacené  v roce 2008,  se promítnou až ve výkazu „Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků" za rok 2008. Ve výkazu za rok 2007  se promítnou přeplatky na dani a doplatky na daňových bonusech  vyplacené  v roce 2007  z ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění   za rok 2006.
10. Omylem nevyplacenou částku přeplatku  na dani nebo doplatku z ročního  zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za rok 2007 (z důvodu opomenutí)  může zaměstnavatel  vyplatit (vrátit) zaměstnanci   i později,  a to   za podmínek stanovených v ust.   § 38i odst. 1 a odst. 4 ZDP  (jako přeplatek na dani nebo jako  doplatek na daňovém bonusu, nejpozději do konce roku  2011). Zaměstnanec by však v těchto případech mohl  podat  na zaměstnavatele oprávněnou  stížnost podle § 51 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků.
4.3.2008, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zařazeno v daně a účetnictví