Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

První jatka na ekologicky hospodařící farmě

02/04/08
smf

V kraji Vysočina budou postavena první jatka na ekologicky hospodařící farmě. Provoz na porážku prasat i skotu by měl do konce příštího roku vzniknout v Sasově u Jihlavy. Zdroj: www.vetweb.cz
 

V kraji Vysočina budou postavena první jatka na ekologicky hospodařící farmě

Provoz na porážku prasat i skotu by měl do konce příštího roku vzniknout v Sasově u Jihlavy.

Sedm milionů korun obdrží majitel z evropského Programu rozvoje venkova, celkové náklady budou více než dvojnásobné. Farma hospodaří na 500 hektarech zemědělské půdy. Nyní chová kolem 1000 prasat, v menší míře se věnuje i skotu, ovcím a koním. V ekologickém režimu chov funguje asi deset let. Farmář nyní zvířata vozí na porážku do Kosteleckých uzenin, kde se z tohoto masa vyrábí i biouherák. Na farmě se bude maso bourat a balit, s dalším zpracováním se nepočítá.

Na Vysočině ke konci minulého roku fungovalo přes 60 ekofarem. Přibývají hlavně v posledních dvou letech kvůli rostoucímu zájmu zákazníků o biopotraviny. Zpracováním vlastní produkce se dosud zřejmě zabývá pouze kozí farma v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou, kde žije asi o 500 koz. Ve vlastní mlékárně se vyrábí mléka, kefíry, sýry, sladké krémy i jogurty.

Ekofarma na Havlíčkobrodsku nyní dostala příslib dotace na balírnu zemědělských produktů, což jí umožní ve větší míře nabídnout přímo spotřebitelům třeba pohanku a kmín. Z regionálního centra svazu PRO-BIO by kvůli rostoucí poptávce po tomto sortimentu potravin byly v kraji potřebné další zpracovatelské kapacity.
Z šetření agentury Green marketing vyplývá, že loni v ČR spotřeba biopotravin meziročně vzrostla o 70 procent na 1,29 miliardy korun. Kvůli slabé domácí nabídce se však podíl biopotravin z dovozu proti roku 2006 zvýšil z 56 na 62 procent.

Autor: sek  , zdroj: www.vetweb.cz