Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zákon o hnojivech v poslanecké sněmovně

24/04/08
smf

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o hnojivech. Zdroj: www.ekolist.cz, ČTK

Sněmovna podpořila novelu zákona o hnojivech
Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o hnojivech. Ministr zemědělství Petr Gandalovič  před poslanci řekl, že novela má za cíl především zjednodušit používanou terminologii. Do působnosti zákona také nově zařazuje i sedimenty z rybníků, vodních nádrží a vodních toků. Novelou se nyní bude zabývat sněmovní zemědělský výbor.
Předloha má také umožnit zemědělcům využívat organické hnojivo vzniklé při výrobě bioplynu pouze tehdy, pokud bude zaregistrováno. Podle ministerstva zemědělství by se díky novele mělo snížit riziko kontaminace zemědělské půdy škodlivými látkami. Úprava zákona má také zmenšit problémy se zápachem, který se z tohoto hnojiva často line.
Zemědělci nyní mohou na vlastních pozemcích používat organické hnojivo vzniklé při výrobě bioplynu, tzv. digestát, bez registrace, takže nelze kontrolovat jeho složení. Podle ministerstva zemědělství však počet bioplynových stanic i objem digestátů narůstá a spolu s tím se zvyšuje i riziko kontaminace zemědělské půdy. Často se objevují také problémy se zápachem z tohoto hnojiva.
Požadavek na registraci organického hnojiva by se neměl týkat těch bioplynových stanic, které jako vstupní surovinu využívají pouze statková hnojiva. "Problémy totiž přináší zejména provozy, které zpracovávají odpady," uvedlo již dříve ministerstvo.
Zdroj: www.ekolist.cz, ČTK

eTarget ContextAd End

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR