Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Čtyřkolky ničí úrodu na polích a plaší zvěř

28/05/08
smf

Agrární komora v Chrudimi registruje v posledních dnech přibývající stížnosti na bezohledné chování řidičů za řidítky čtyřkolek. Autor: Romana Netolická , zdroj: www.chrudimsky.denik.cz
 

Čtyřkolky ničí úrodu na polích a plaší zvěř
Agrární komora registruje v posledních dnech přibývající stížnosti na bezohledné chování řidičů za řidítky čtyřkolek.
 „Jako člověk, který žije a pracuje na venkově, také využívám teréních vozidel. Ale to, co můžeme nyní vidět na zemědělských a lesních pozemcích, považuji za neúctu přírodě a k lidem, kteří v ní pracují,“ uvádí ředitel Agrární komory v Chrudimi Václav Kroutil. Zemědělci si stěžují na čtyřkolky, které jezdí po osetých polích anebo plaší dobytek na pastvinách. Bránit se proti nájezdům rychlých strojů, které většinou ani nejsou označeny registrační značkou, je prakticky nemožné.
Před nedávnem si na chování čtyřkolkářů stěžovala nasavrcká Správa chráněné krajinné oblasti Železné hory, a to ústy jejího vedoucího Františka Bárty. „Nedbají na zákazy a jezdí do přírodních rezervací. Když takového výtečníka potkáme, na nic nečeká, otočí se a zmizí v prachu. Jestli má značku, je záměrně zablácená. Většinou tato vozidla označená nejsou,“ říká Bárta.
Při pohledu z druhé strany nemají čtyřkolkáři příliš prostoru k tomu, aby se na svých strojích dosyta projeli a vyzkoušeli si, jakou mají sílu. „Kam tedy máme jezdit? Na silnici bez značky nesmím a pokud vyrazím do lesa nebo na louku, nadávají hajní i ochránci přírody. Na Chrudimsku ostatně není žádný areál určený pro tento druh sportu, který se neustále rozšiřuje,“ neskrývá nespokojenost čerstvý držitel čtyřkolky Václav Černý.
Čtyřkolku si nyní může pořídit každý, s nabídkou těchto motorových vozidel se předhánějí prodejci i na trzích. Kdo si takový stroj koupí a chce na něm legálně jezdit po komunikacích, musí ho řádně zaregistrovat na příslušném odboru dopravy.
Jako motocykl nebo i traktor
Problém s neukázněnými motorkáři ničícími úrodu zemědělců a přírodní rezervace je velmi aktuální. Ukazuje se ale, že se jen velice těžko bude moci řešit.
Vyznavači tohoto sportu mohou jezdit na čtyřkolce, jež nemá registrační značku, ale pouze mimo pozemní komunikace. „Jestliže by chtěli jezdit po silnici, musí jejich vozidlo pojít schválením technické způsobilosti. Čtyřkolka se dá zaregistrovat jako motocykl nebo traktor. Zatímco pro první možnost musí mít řidič oprávnění na skupinu A, u druhé mu stačí skupina B,“ vysvětluje vedoucí chrudimského městského odboru dopravy Martin Klimek.
K takovýmto uvědomělým řidičům patří členové Motoklubu vozíčkářů ČR, kterému předsedá herec na vozíčku Jan Kašpar. Tento klub působí i na Chrudimsku a každoročně v létě pořádá v Chrasti velký závod s doprovodným programem. Jeho účastníci se už v minulosti vyjádřili, že nechtějí být házeni se čtyřkolkovými piráty do jednoho pytle. „Máme díky čtyřkolce možnost dostat se do přírody. Podívat se do míst, která bychom na vozíku nepřekonali. Přírodu ale neničíme, jsme domluveni s lesními správci a jezdíme tam, kde nám to dovolí,“ zdůraznil člen motoklubu vozíčkářů Mirek Spívala. Vstřícný přístup k hendikepovaným motoristům má podle jeho slov Lesní správa v Nasavrkách, která už několikátým rokem vydává členům klubu povolení k vjezdu do svého území. „Pravda je, že nás neuvidíte jinde, než na cestách,“ zdůrazňuje Spívala.
Všechny čtyřkolky členů klubu jsou opatřeny registrační značkou. Mohou tedy jezdit bez problémů i po silnicích. „Každý, kdo si chce takovýto stroj pořídit, by měl být ostražitý hned při nákupu. Lacinou čtyřkolku se mu na registrační číslo nepodaří dát, prostě neprojde schválením technické způsobilosti. Prodejci mohou klamat,“ varuje Mirek Spívala, který je spoluorganizátorem závodů Chrast 2008 v sobotu 5. července.
Autor: Romana Netolická , zdroj: www.chrudimsky.denik.cz