Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Pokuta EK

23/05/08
smf

Vláda nerozhodla o tom, zda ČR zaplatí splátku přes tři miliony eur (asi 75 milionů Kč) z pokuty více než 12 milionů eur . Zdroj: www.vetweb.cz
 

Vláda odložila rozhodnutí o zaplacení další části pokuty EK

Penále předepsala EK téměř všem novým členským státům v květnu loňského roku.

Vláda nerozhodla o tom, zda ČR zaplatí splátku přes tři miliony eur (asi 75 milionů Kč) z pokuty více než 12 milionů eur (300 milionů Kč), kterou jí loni vyměřila Evropská komise za údajně nadbytečné zásoby zemědělských a potravinářských produktů před vstupem do EU. Projednávání návrhu ministra zemědělství Petra Gandaloviče vláda přerušila. ČR, která splátku musí zaplatit do konce května, s pokutou nesouhlasí a na rozhodnutí EK podalo žalobu.
Zatímco první splátku tři miliony eur loni v létě zaplatilo ze svých zdrojů ministerstvo zemědělství, druhou má do konce května pokrýt z vládní rozpočtové rezervy ministerstvo financí. Návrh MZe by měla vláda znovu projednat na příštím zasedání.
Penále předepsala EK téměř všem novým členským státům v květnu loňského roku. Česká republika má podle jejího rozhodnutí zaplatit celkem 12,3 milionu eur, která je rozdělena do čtyř splátek. Penále ČR dostala za drůbeží maso, rýži, pomerančový džus, konzervované mandarinky a žampiony.
Spor stále není vyřešen, pokud by jej ČR vyhrála, dostane peníze zpátky. Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro, uvedl již dříve Gandalovič.
Nové členské státy mají jako penále za nadlimitní zásoby zaplatit celkově 41,1 milionu eur (více než miliardu korun). Nejvyšší postih Brusel vyměřil Polsku – 12,451 milionu eur. ČR je hned na druhém místě. Vedle České republiky podaly žalobu Slovensko, Polsko a Litva.
Podle MZe činilo úplně první předběžně vyměřené penále v roce 2005 pro ČR téměř 100 milionů eur, EK ale postupně sankci snížila.

Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz