Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hejtman v Moravské Třebové

11/06/08
smf

Do jednoho z nejvzdálenějších „koutů“ Pardubického kraje zavítal hejtman Ivo Toman. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Sedmé zastavení hejtmana při cestách po kraji
 (10.6.2008)

Do jednoho z nejvzdálenějších „koutů“ Pardubického kraje zavítal hejtman Ivo Toman. Při svých cestách po obcích s rozšířenou působností navštívil v pondělí 9. června Moravskou Třebovou. Setkal se se starostou města Josefem Ošťádalem i dalšími členy rady a v závěru svého programu pozdravil i místní zastupitele.
„Z Moravské Třebové odjíždím s dobrým pocitem. Toto město bohužel patřilo k oblastem, které se potýkaly s velkou nezaměstnaností a s nezájmem turistů. Návštěva v Moravské Třebové mě ale přesvědčila, že tomu tak už dávno není. Velmi mne potěšila informace, že nezaměstnanost tu z loňských 11% klesla na přibližně 9%, že se tu rozjíždí průmyslová zóna a největší zaměstnavatel REHAU chce i nadále rozšiřovat výrobu a velmi mne překvapilo a potěšilo zjištění, že např. návštěvnost místního zámku vzrostla z nějakých 2 tisíc návštěvníků na úžasných 20 tisíc za rok!,“ chválil hejtman Toman.
Jeho program začal ráno na místní radnici, kde se starostou a místostarosty hovořil o prioritách města a odpovídal na dotazy místní samosprávy. Tu zajímala především aktuální situace s realizací rychlostních silnic R35 a R43. Řeč byla i o evropských finančních zdrojích. Město předkládá do operačních programů např. projekt z oblasti cestovního ruchu, kdy chce v okolí vybudovat tzv. důlní stezky s vyhlídkami, uvažují o kanalizaci příměstských částí a do Regionálního operačního programu předkládají projekt na dokončení zimního stadionu.
„Sportovní areál s koupalištěm, tenisovými kurty, fotbalovým hřištěm a zimním stadionem jsem navštívil. Je to příjemná lokalita s moderním prostředím a je pravda, že dostavba východní tribuny stadionu je zkrátka potřeba. Ledová plocha je zastřešená, ale bohužel ze tří stran otevřená. Pardubickému kraji se říká „malá Kanada“ a Moravskotřebovští by tuto přezdívku mohli ještě utvrdit, pokud by se jim záměr podařil,“ dodal Toman.
Hejtman si také prohlédl dvě nejnovější expozice místního zámku. Na vlastní kůži si vyzkoušel některé mučící nástroje v mučírně instalované ve sklepení zámku. V alchymistické laboratoři se pak pokusil oživit golema a snažil se proniknout do tajů středověké a renesanční chemie. Odvezl si i dárek – elixír zdraví a síly.

Zařazeno v Venkov, Vzdělávání