Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Financování obnovy území postiženého orkánem

11/07/08
smf

Vicehejtman Línek jednal s představiteli ministerstva pro místní rozvoj o možnostech financování obnovy území postiženého orkánem. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Vicehejtman Línek jednal s představiteli ministerstva pro místní rozvoj o možnostech financování obnovy území postiženého orkánem
 (10.7.2008)

O možnostech financování obnovy území Pardubického kraje, které bylo poničeno nedávným orkánem, jednal ve čtvrtek 10. července s 1. náměstkem ministra pro místní rozvoj Milanem Půčkem vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Jednání, kterého se zúčastnil i ředitel Sekce regionálního rozvoje a bytové politiky ministerstva Josef Postránecký, se týkalo především nejvíce poškozeného Chrudimska, ale také ostatních okresů.
„Z podkladů shromážděných naším úřadem od jednotlivých obcí je nejvíce škod napáchaných větrem a přívalovými dešti v obcích na Chrudimsku, velké škody jsou ale také na Ústeckoorlicku (Lanškrounsko, Českotřebovsko), Litomyšlsku a Pardubicku. Předběžné škody na majetku obcí přesahují částku 50 mil. Kč, kromě střech, oplocení a dalších zařízeních v majetku obcí se škody týkají veřejné zeleně a především také v některých případech zcela zničených lesních porostů,“ připomněl vicehejtman Línek. Na krajském majetku je objem škod v řádu 60 – 100 mil. Kč, největší podíl škod je na poškozených komunikacích (mosty, příkopy, dopravní značení, odvodnění), dále se jedná o poškozené střechy a další majetek ve správě příspěvkových organizací kraje. Kromě velkého rozsahu škod na domech a na majetku občanů i podnikatelů byl poničen i unikátní park Hamzovy léčebny v Luži a velký počet poškozených střech kostelů a historických památek.
„Na obnovu obecního a krajského majetku postiženého živelní pohromou je možné využít program vyhlášený Ministerstvem pro místní rozvoj, který umožňuje poskytnout dotaci ve výši až 80% nákladů na obnovu majetku obcí a 50% u majetku krajů. Jedná se především o nepojistitelný majetek. Program ale neumožňuje podpořit obnovu majetku fyzických a právnických osob mimo obcí a krajů,“ řekl po schůzce s představiteli ministerstva Línek.
 Náležitosti žádostí o poskytnutí dotace je na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj www.mmr.cz, žádosti bude možné podávat minimálně do konce letošního roku. Obnovu majetku fyzických a právnických osob je nutné řešit výhradně prostřednictvím pojišťoven.
Po jednání na krajském úřadu navštívil 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček v doprovodu vicehejtmana Romana Línka a starosty obce Rabštejnské Lhoty Vladimíra Peciny místní část Lhoty – Smrkový Týnec. Později odjel také na Litomyšlsko.