Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ministr zemědělství v Pardubickém kraji

02/07/08
smf

Ministr Gandalovič si přijel do Pardubického kraje prohlédnout škody po vichřici a krupobití. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Ministr Gandalovič si přijel do Pardubického kraje prohlédnout škody po vichřici a krupobití
 (1.7.2008)

Na krátkou pracovní návštěvu Pardubického kraje  přicestoval ministr zemědělství Petr Gandalovič. Cílem jeho návštěvy byla prohlídka míst postižených bouří, která zasáhla republiku v minulém týdnu. První statistická šetření totiž ukazují, že právě Pardubický kraj byl řáděním živlů zasažen nejvíce.
Ministr se nejprve zastavil v zemědělském podniku ZEAS ve Starém Hradišti, které podle předběžných odhadů přišlo vinou větru a krupobití o 75 % úrody. Spolu s ředitelem společnosti si osobně prohlédl poničená pole a setkal se i se soukromými zemědělci z okolí, jejichž pozemky potkal stejný osud. Poté odcestoval na Chrudimsko, kde došlo k největším škodám na lesních porostech. Setkal se s vlastníky lesů i starosty postižených obcí a spolu s hejtmanem Ivo Tomanem nastínili některá možná řešení jejich situace.
„Tento čtvrtek svolávám mimořádnou radu, na níž předložím návrh na finanční dar postiženým obcím ve výši 50 tisíc korun. Tato částka vzešla z diskuze se starosty obcí a je určena na pokrytí prací na likvidaci škod. Přispívat na opravu majetku nebo obnovu lesů není v možnostech a ani kompetencích Pardubického kraje. Tyto záležitosti je třeba řešit přes pojišťovny či dotační tituly jednotlivých ministerstev nebo Evropské unie,“ řekl během inspekční cesty Ivo Toman.
Jeho slova potvrdil i ministr Gandalovič. Ten starosty obcí upozornil především na Program rozvoje venkova, jehož prostřednictvím jsou rozdělovány evropské peníze. Přislíbil, že se zasadí o urychlení vyřizování žádostí o čerpání dotací z tohoto programu. Majitelům lesů pak slíbil poradenství a právní analýzy v otázkách spojených se zákonem o veřejných zakázkách, jehož současná podoba často komplikuje rychlou likvidaci lesních kalamit.
„Problém pro Pardubický kraj představují škody, které bouře napáchala na silnicích II. a III. třídy. Ty byly v tomto případě vyčísleny na více než 50 milionů korun a v součtu s dalšími pohromami, které kraj zasáhly v nedávné minulosti – orkánem Kyril, vichřicí Emma a ptačí chřipkou – přesahují škody na krajských silnicích 200 milionů. Stát dosud nenašel způsob, jak nám s odstraňováním těchto škod pomoci, a proto mě těší slova pana ministra, že je o této záležitosti jednáno, a věřím, ze se v nejbližší době dočkáme nějakých pozitivních výsledků,“ uzavřel téma ministerské návštěvy hejtman Toman.