Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Nepříznivé vyhlídky

08/08/08
smf

Jedním z hlavních bodů jednání ministra zemědělství Petra Gandaloviče s představiteli agrární komory byla diskuze nad návrhem rozpočtu na příští rok. Autor: Rudolf Marek, zdroj: www.euro.cz
 

Gandalovič: Rozpočet zemědělství se sníží o 4,9 miliardy


Po mléku cenová krize i v cukrovce

FULLTEXTSTART

Jedním z hlavních bodů jednání ministra zemědělství Petra Gandaloviče s představiteli agrární komory byla diskuze nad návrhem rozpočtu na příští rok. O úrovni jeho snížení oproti roku 2008 bude Gandalovič ještě jednat s ministrem financí. Současný návrh počítá s propadem o 4,9 miliardy korun.

Ministr Gandalovič na jednání zopakoval, že ministerstvo nemůže vstupovat do obchodních vztahů mezi farmáři a zpracovateli mléka. Prezident komory Jiří Veleba ale trvá na posouzení situace v mlékárenském sektoru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Ministr v průběhu jednání poděkoval zástupcům komory za snahu o řešení kritické situace v pěstování cukrové řepy. Ceny obilovin a řepky prudce klesají. Plodinová burza Brno na zaznamenala za poslední dva týdny snížení cen u všech komodit v rozmezí 8 až 21 procent. Na propadu cen má vliv postupující úspěšná sklizeň a snížení poptávky po zemědělských plodinách v zahraničí.

Gandalovič zdůraznil, že možné řešení kritické situace má dvě roviny – finanční a legislativní. Ministerstvo zemědělství podle jeho slov v současné době prověřuje možnosti a způsoby těchto rovin, a to jak na české, tak na unijní úrovni.

Autor: Rudolf Marek, zdroj: www.euro.cz