Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kastrace selat ve Švýcarsku

01/09/08
smf

Přechodné období pro kastraci selat bez použití narkózy bylo po dohodě zástupců organizací chovatelů, obchodníků a ochránců zvířat prodlouženo ve Švýcarsku až do konce roku 2009.Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Švýcarsko prodlužuje přechodné období

Přechodné období pro kastraci selat bez použití narkózy bylo po dohodě zástupců organizací chovatelů, obchodníků a ochránců zvířat prodlouženo ve Švýcarsku až do konce roku 2009.
Spolková rada Švýcarska rozhodla o prodloužení přechodného období pro kastraci selat bez narkózy až do konce roku 2009. Původně měla lhůta skončit již na konci letošního roku. Nejdůležitější chovatelské a obchodní organizace a také spolky na ochranu zvířat se sjednotily na dvou metodách, kterých se v současné době běžná praxe od roku 2010 bude muset vystříhat:
  • krvavá kastrace s narkotizací pomocí inhalace isofuranu,
  • vakcinace proti kančímu zápachu.
Přitom organizace zabývající se ochranou zvířat dlouhodobě jako jediné spatřují ve výkrmu kanců akceptabilní alternativu.
V Holandsku mezitím velké supermarkety již prohlásily, že poskytnou finanční podporu chovatelům prasat, kteří si musejí pořídit přístroje na umrtvení selat oxidem uhličitým. Čas utíká. Neboť od ledna příštího roku by mělo být v této zemi na pultech obchodů k dostání pouze maso prasat kastrovaných pod narkózou.
 
Kastration: Schweiz verlängert Übergangsfrist.
Top Agrar, 2008, č. 8, s. S 2   
 

Zařazeno v Informace z EU