Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontrola projektu

29/09/08
smf

Kdo má větší pravomoci při kontrole: ROP – regionální rada, tedy vyhlašovatel, finanční úřad, Ministerstvo místního rozvoje nebo nějaká kontrola z Bruselu? Zdroj: www.obecnifinance.cz
 

Kontrola projektu
 
Dotaz: Ještě se chci zeptat ke kontrole – kdo má větší pravomoci při kontrole: ROP – regionální rada, tedy vyhlašovatel, finanční úřad, Ministerstvo místního rozvoje nebo nějaká kontrola z Bruselu? Nebo budou chodit kontrolovat naše nové informační centrum všichni? Ptám se proto, že jsme kdysi měli menší dotaci z jednoho ministerstva a dost jsme si s tím užili, hlavně s finančákem.
Odpověď:

D. FIBINGR: V kontrolním mechanismu dotací nejde v podstatě o to, kdo má větší pravomoci. Jde spíše o posloupnost kontrol. Všichni, které jste vyjmenoval, mají právo kontrolovat Váš projekt (přidejte si do toho ještě navíc NKÚ). Kdo konkrétně přijde závisí na mnoha faktorech. Regionální rada přijít na kontrolu musí, ostatní instituce to řeší dle komplexnosti projektu, "podezřelosti" projektu, zda na Vás někdo potrénuje oblíbený český sport (donašečství), nebo auditním systémem (systémovou kontrolou náhodně vybraných projektů) atd. Několik opakovaných kontrol (a často s rozdílným stanoviskem) je bohužel nedílnou negativní součástí našeho dotačního systému.