Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zkouška z češtiny jako podmínka trvalého pobytu

03/10/08
smf

Od příštího roku bude cizinec muset prokázat znalost českého jazyka, aby mohl získat povolení k trvalému pobytu na území České republiky. Zdroj: www.mpsv.cz
 

Zkouška z češtiny jako podmínka trvalého pobytu  
Od příštího roku bude cizinec muset prokázat znalost českého jazyka, aby mohl získat povolení k trvalému pobytu na území České republiky.

Tato povinnost začne platit od 1. ledna 2009 v souvislosti s novelou zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky.Tato povinnost se nevztahuje na občany Evropské unie, Norska, Islandu, Lichtenštejnska, Švýcarska a na jejich rodinné příslušníky.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pedagogickým (VÚP) spustilo nové webové stránky, které přinášejí informace ke zkoušce z češtiny pro cizince a povolení k trvalému pobytu:
Na zmíněných webových stránkách se zájemci dozvědí, jak se mohou na zkoušku připravit, jaká jsou její pravidla, kde je možné zkoušku složit. Najdou tu i užitečné odkazy, které se týkají češtiny pro cizince a povolení k trvalému pobytu. Své znalosti si mohou zájemci ověřit v tzv. Zkoušce nanečisto.
30.9.2008, Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí