Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Agrární komora k omezení dopadů krize

14/11/08
smf

Prezident Agrární komory Jan Veleba příští týden zahájí jednání s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem o opatřeních, která by měla minimalizovat dopady současné finanční krize na zemědělce. Zdroj: www.halonoviny.cz,  13. listopadu 2008, (svo)

Agrární komora k omezení dopadů krize
 Prezident Agrární komory Jan Veleba příští týden zahájí jednání s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem o opatřeních,
která by měla minimalizovat dopady současné finanční krize na zemědělce. Oznámil to včera v Brně na oslavách 15. výročí vzniku komory.
Nesmíme ztrácet čas, protože to, co přichází, rozhodně není normální doba, jak říká ministr financí Miroslav Kalousek. Je to doba recese, která bude mít velmi tvrdé dopady, a to i na české zemědělce. Musíme udělat vše pro to, aby abychom minimalizovali její dopady, řekl Haló novinám Veleba. Podle něho se zhoršují podmínky bankovních úvěrů a získávat je bude stále obtížnější. Navíc přichází doba nízkých farmářských cen a opětovných přebytků zemědělské produkce.
Proto chce Veleba jednat o těchto záležitostech s ministrem Gandalovičem. Spolu budou hledat řešení, jak negativním dopadům světové finanční krize čelit. Jako velmi důležité vidím zachování financování zemědělských podniků a farem. Znamená to přesvědčit banky, aby nezastavovaly financování zemědělství. K tomu je ovšem potřeba státních bankovních záruk, zdůraznil Veleba našemu zpravodaji. Uvedl rovněž, že je také potřeba zajistit intervenční nákupy zemědělských produktů a stahovat zemědělské přebytky z trhu. Podle Veleby by se neměly rozpouštět státní hmotné rezervy, což vláda chce učinit.
Pokud jde o dotace, platí prý příslib premiéra Mirka Topolánka, že přímé doplňkové platby budou vyplaceny, a to ve výši 2,6 miliardy korun. To je plné dorovnání přímých plateb do maximální možné výše 30 procent. Momentálně se při přípravě schvalování státního rozpočtu v kapitole zemědělství toto opatření připravuje. A už teď věřím tomu, že to tak přesně bude, dodal Veleba.
zdroj: www.halonoviny.cz, 13. listopadu 2008, (svo)