Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Komise povolí prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů

13/11/08
smf

Komise povolí prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů. Zdroj: www.europa.eu
 

IP/08/1694
V Bruselu dne 12. listopadu 2008
Návrat křivé okurky –  Komise povolí prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů
Normy týkající se velikosti a tvaru ovoce a zeleniny patří minulosti. Členské státy Evropské unie totiž dnes schválily návrhy Komise, které mají za cíl zrušit normy prodeje týkající se 26 druhů ovoce a zeleniny. Iniciativa Komise směřující k zrušení těchto norem představuje důležitý krok na cestě k racionalizaci a zjednodušení předpisů EU, jakož i k odstranění zbytečné byrokracie. Normy zůstanou zachovány pro 10 druhů ovoce a zeleniny, mj. pro jablka, jahody a rajčata. Ale i v případě těchto 10 druhů budou členské státy moci povolit jejich prodej za podmínky, že budou označeny tak, aby je bylo možné rozeznat od produktů kategorie „extra“, „I“ a „II“.  Jinými slovy, nové předpisy opravňují vnitrostátní orgány povolit maloobchodní prodej všech druhů ovoce a zeleniny bez ohledu na jejich velikost a tvar.
„Obnovuje se doba křivých okurek a hrbolaté mrkve, “ prohlásila Mariann Fischer Boel, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova. „Je to dobrý příklad našeho úsilí, jak snížit zbytečnou byrokracii. Tyto věci prostě na úrovni EU upravovat nemusíme. Je mnohem lepší to přenechat subjektům činným na trhu. Navíc dnes, kdy jsou potraviny drahé a všeobecná hospodářská situace špatná, musí mít spotřebitelé možnost výběru z co největšího sortimentu produktů. Je absurdní vyhazovat bezvadné produkty jen proto, že nemají předpisový vzhled“.
Během jednání, která probíhala minulý rok v rámci reformy společné organizace trhu s ovocem a zeleninou, se Komise zavázala odstranit zbytečnou byrokracii zrušením řady předpisů týkajících se norem prodeje ovoce a zeleniny. Dnešní hlasování bude znamená zrušení norem prodeje 26 produktů: meruněk, artyčoků, chřestu, lilku, avokáda, fazolí, růžičkové kapusty, mrkve, květáku, višní, cuket, okurek, pěstovaných žampionů, česneku, vlašských ořechů, lískových ořechů ve skořápce, hlávkového zelí, pórku, cukrových melounů, cibule, hrachu, švestek, řapíkatého celeru, ořechů ve skořápce, vodních melounů a salátové čekanky.
Návrh by zachoval specifické normy prodeje produktů, které představují 75 % hodnoty obchodu EU, a sice jablek, citrusových plodů, kiwi, salátu, broskví a nektarinek, hrušek, jahod, sladkých paprik, stolních hroznů a rajčat. Členské státy však budou moci i tyto produkty vyjmout z norem, pokud budou prodávány s odpovídajícím štítkem. Prakticky to znamená, že jablko, které nevyhovuje normám, lze prodávat, pokud bude opatřeno štítkem „produkt určený pro zpracování“ nebo ekvivalentním označením.
Komise nyní tyto změny přijme oficiálně. Z praktických důvodů začnou platit od 1. července 2009.