Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Přeúčtování telekomunikačních služeb a DPH

27/11/08

Přeúčtování telekomunikačních služeb a DPH

Přeúčtování telekomunikačních služeb a DPH  
21.11.2008, Ing. Dagmar Fitříková
Od roku 2009 je přeúčtování DPH zrušeno. Jaký postup bude muset dodržovat plátce DPH u telekomunikačních služeb v případě, kdy jednu telekomunikační linku dává k dispozici své dceřiné společnosti? Upozornění na časté chyby.

 Dotaz

Plátce má smlouvu s poskytovatelem telefonních služeb. Vzhledem k tomu, že jednu z telefonních linek dává k dispozici své dceřiné společnosti, náklady na tuto službu jí měsíčně přeúčtovává. Protože dceřiná společnost není plátcem daně, je uplatněn režim přeúčtování podle § 14 odst. 5 písm. e), což znamená, že si plátce z přeúčtovávané částky neuplatňuje nárok na odpočet daně na vstupu, přeúčtuje ji za cenu, za kterou nakoupil, a na výstupu nezdaňuje. Jak bude muset plátce postupovat od 1. ledna 2009?
  Právní úprava
  Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (ZDPH), ve znění účinném do 31. 12. 2008
  • – § 14 odst. 3 písm. g)
  • – § 14 odst. 5 písm. e)
  • – § 21 odst. 7 písm. j)
  • Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (ZDPH), ve znění účinném od 1. 1. 2009
  • – § 36 odst. 11
Odpověď
Postup, který je v dotazu zmiňován, umožňuje § 14 odst. 5 písm. e) ZDPH ve znění platném do 31. 12. 2008. Pro úplnost upozorňuji na skutečnost, že kromě neuplatnění nároku na odpočet daně na vstupu a přeúčtování telekomunikačních služeb za stejnou cenu, za kterou tyto služby mateřská společnost pořídila, musí být splněna i podmínka, že o tomto „přeúčtování" je odpovídajícím způsobem účtováno (např. v rámci účtové třídy 3 – Zúčtovací vztahy nebo v rámci účtové třídy 5 – Náklady). S účinností od 1. 1. 2009 je v ZDPH provedena zákonem č. 302/2008 Sb. změna, na základě které je stávající ustanovení § 14 odst. 5 písm. e) ZDPH zrušeno. Naopak nově je od uvedeného data podle § 36 odst. 11 ZDPH ve znění zákona č. 302/2008 Sb., umožněno nezahrnovat do základu daně částku, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby, a toza předpokladu, že takto přijatá částka nepřevýší částku uhrazenou plátcem za jinou osobu a pokud si plátce u plnění hrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně. Obě podmínky týkající se zákazu odpočtu daně na vstupu a výše přijaté částky jsou v případě popisovaném v dotazu splnitelné. Mateřská společnost však musí respektovat i základní podmínku, podle které se v případě částek nezahrnovaných do základu daně podle § 36 odst. 11 ZDPH ve znění zákona č. 302/2008 Sb., musí jednat o částky vynaložené jménem a na účet dceřiné společnosti. Pokud má mateřská společnost uzavřenou smlouvu na poskytování telekomunikačních služeb s jinou společností, je ona v pozici příjemce takto poskytovaných služeb a ona je smluvně zavázána k úhradě takto poskytovaných služeb, nikoli její dceřiná společnost. Za situace, kdy mateřská společnost nesplní podmínku, že předmětné telekomunikační služby vynakládá jménem a na účet dceřiné společnosti, bude od 1. 1. 2009 nucena změnit postup při „přeúčtování" telekomunikačních poplatků vztahujících se k telefonní lince využívané výhradně dceřinou společností. Od uvedeného data bude mateřská společnost uplatňovat DPH na vstupu na základě daňového dokladu – faktury vystavené telekomunikační společností a příslušnou částku, která odpovídá telekomunikačním službám vztahujícím se k lince využívané dceřinou společností, zatíží DPH. Pokud bude mateřská společnost na svoji dceřinou společnost „přeúčtovávat" i nadále stejnou částku, kterou zaplatila telekomunikační společnosti, pak DPH na výstupu se bude rovnat DPH, kterou je mateřská společnost oprávněna jako daň na vstupu uplatnit. Dceřiná společnost bude i v roce 2009, stejně jako v předchozích letech, platit mateřské společnosti pouze částku, kterou mateřská společnost za předmětné telekomunikační služby spotřebované dceřinou společností zaplatila, tj. částku včetně příslušné DPH.
Vyjádření správce daně
Bez připomínek
Dagmar Masná, FŘ pro hl. m. Prahu
 
Upozornění na časté chyby
Postup při „přeúčtování", u kterého se neuplatňuje DPH na výstupu, je vázán na splnění všech zákonem stanovených podmínek. Nesplnění kterékoliv zákonem stanovené podmínky neumožňuje plátci přeúčtovat příslušnou částku bez DPH, což mohlo být rizikové v případech, kdy plátce zvolil při přeúčtování režim bez uplatnění DPH na výstupu, tj. podle § 14 odst. 5 písm. e) ZDPH a přitom nesplnil všechny zde stanovené podmínky. Z dosavadní praxe vyplývá, že plátci zpravidla při přeúčtovávání služeb volili režim spojený s uplatněním nároku na odpočet daně na vstupu a s uplatněním DPH na výstupu, což je postup, který je do 31. 12. 2008 upraven v § 14 odst. 3 písm. g) ZDPH, a který nečinil plátcům větší potíže. Jediné chyby, které se v těchto případech někteří plátci dopouštěli, bylo nesprávné a zpravidla dřívější stanovení dne uskutečnění zdanitelného plnění. Namísto data zjištění přeúčtovávané částky podle § 21 odst. 7 písm. j) ZDPH, bylo datum uskutečnění zdanitelného plnění „kopírováno" z přijatého daňového dokladu vystaveného plátcem, který předmětné služby určené k „přeúčtování" poskytoval.  Tento problém s účinností od 1. 1. 2009 odpadá, protože ustanovení § 14 odst. 3 písm. g) a také § 21 odst. 7 písm. j) ZDPH je od uvedeného data zrušeno. Teprve další praxe ukáže, jakých chyb se budou plátci dopouštět při aplikaci nově doplněného § 36 odst. 11 ZDPH ve znění zákona č. 302/2008 Sb. V této souvislosti lze plátcům pouze doporučit, aby věnovali zvýšenou pozornost zejména ověření podmínky stanovené v cit. ustanovení. Pokud mají v úmyslu „přeúčtovat" určitou částku, kterou zaplatili, musí se jednat o částku nebo částky, které byly vynaložené jménem a na účet jiné osoby, a splnění této podmínky musí být plátce schopen doložit.
Platnost odpovědi:
  • V případě § 14 odst. 3 písm. g), § 14 odst. 5 písm. e) a § 21 odst. 7 písm. j) do 31. 12. 2008.
  • V případě § 36 odst. 11 ZDPH ve znění zákona č. 302/2008 Sb.  platí od 1. 1. 2009.