Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Množství potravin bude nutné zdvojnásobit

29/01/09
smf

V průběhu příštích 20 let dojde k zdvojnásobení globální potřeby potravin, bude nutné proto výrazně zvýšit produktivitu zemědělské výroby. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Množství potravin bude nutné zdvojnásobit

V průběhu příštích 20 let dojde k zdvojnásobení globální potřeby potravin, bude nutné proto výrazně zvýšit produktivitu zemědělské výroby.
(lid) – Zajistit výživu světové populace je podle odhadu expertů z oblasti potravinářského průmyslu největší výzvou pro lidstvo v příštích dvaceti letech.
Zástupci odvětví zdůraznili na 1. Mezinárodním zemědělském a potravinářském fóru, které se konalo 25.1. v Berlíně, že bude možné dát k dispozici dostatek potravin pouze v případě, že budou využity všechny technické možnosti, uvedl online portál www.sueddeutsche.de. Kromě toho budou muset padnout obchodní bariéry a panovat stabilní politické poměry, protože problém hladu je možné vyřešit jedině pokud k tomu bude dostatek politické vůle. V současné době je ohrožena hladem téměř jedna miliarda lidí – podle údajů OSN je to o 75 milionů více než tomu bylo v roce minulém. Každým rokem stoupne počet obyvatelstva na zeměkouli o přibližně 80 milionů. Podle odhadů by mělo v roce 2050 žít na Zemi asi devět miliard lidí.
  
V nejbližších letech bude muset výrazně stoupnout produktivita zemědělské výroby, protože největším problémem je pokles využitelné orné půdy. Důvodem tohoto nepříznivého trendu jsou především klimatické změny a rozšíření osídlení. Na obživu jednoho člověka dnes připadá jen polovina plochy, která byla k dispozici před padesáti lety. Aby bylo možné uspokojit narůstají požadavky, bude nutné podle výpočtů firmy BASF v průběhu příštích dvaceti let zdvojnásobit výnosy na stávajících osevních plochách. To bude možné jedině s pomocí genových technik, hnojiv, pesticidů, moderní zemědělské techniky a lepšího managementu vody.     
 
In zwanzig Jahren werden doppelt so viel Nahrungsmittel benötig
[cit. 2008-01-28], www.animal-health-online.de