Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zemědělci budou protestovat !

20/01/09
smf

Farmáři v České republice dostávají z Evropské unie nejnižší cenu za mléko.  Zdroj: www.apic-ak.cz
 

Proti úpadku se postavíme

 
Farmáři v České republice dostávají z Evropské unie nejnižší cenu za mléko. Mlékárny začínají vypovídat smlouvy na odběr mléka. Jeho cena se meziročně snížila o čtyřicet procent. Dovozy zahraničních mléčných výrobků obchodními řetězci rostou. Mléčná stáda skotu jsou ohrožena a s nimi šest tisíc pracovních míst v prvovýrobě.
 
Už je toho dost a rozhodli jsme se, že se vůči dalšímu propadu postavíme. První naší iniciativou bude demonstrace v Praze, kterou připravujeme na závěr tohoto měsíce.
 
Proti komu chceme protestovat
Proti pasivní zemědělské politice vlády České republiky, proti nepřijatelnému chování obchodních řetězců a proti nerovným podmínkám společné zemědělské politiky Evropské unie.
 
Proč chceme protestovat
V současné době nastala obrovská krize ve výrobě mléka. Došlo k razantnímu poklesu výkupní ceny mléka pro prvovýrobce pod 6,50 Kč/l, která nepokrývá ani 80% vynaložených nákladů zemědělcem. Hrozí, že dokonce některé mléko nebude od zemědělců odebráno. Pokud nebude tato situace rychle řešena, hrozí likvidace minimálně třetině chovů dojnic v roce 2009. To by byl nevratný proces. Způsobilo by to ztrátu minimálně šesti tisíc pracovních míst v prvovýrobě a minimálně dalších šesti tisíc pracovních míst u společností, které jsou napojeny na chov krav, jako jsou dodavatelé nebo odběratelé. Tak razantním snížením stavů dojnic se navíc prohloubí problém využití trvalých travních porostů, dále vzroste nadvýroba obilí a ohrozí se potravinová bezpečnost soběstačnosti v základní potravině – mléčných výrobcích.
Tato krize není v zemědělství pouze ve výrobě mléka, ale i v ostatních komoditách – například obilí, maso, vajíčka, a nelze tedy velké ztráty tržeb z živočišné produkce nahradit. Druhá hlavní tržní komodita obilí je v podobné krizi jako mléko.
 
Důvod radikálního protestu
Jednáme o těchto problémech pravidelně ministerstvem zemědělství. Požádali jsme o pomoc premiéra vlády ČR. Je sice příslib některých opatření, ale zatím není nic konkrétního schváleno. Nemůžeme riskovat, že zůstane jenom u jednání a nic se nestane. Máme čerstvou zkušenost z chovu prasat, kde jsme dva roky jednali a žádali o pomoc. Nic se nestalo, ale naopak začal pád tohoto odvětví. Stavy prasnic meziročně klesly o 20% a dále klesají a naše závislost na dovozu vepřového masa se zvýšila z 10% na 50%. To se nemůže u chovu krav opakovat. To by znamenalo devastaci českého zemědělství a proti tomu musíme udělat vše, co je v našich silách!
 
Jaké jsou naše požadavky
  • Prosadit na radě ministrů EU zavedení exportních dotací na vývoz sušeného mléka a másla do třetích zemí z EU – tím vyřešit aktuální nadvýrobu této komodity.
  • Okamžitě jednat v rámci EU o co nejrychlejší vyrovnání podmínek dotací mezi původními zeměmi EU a státy, které do ní vstoupily později. Tento dramatický rozdíl v době krize rozděluje zemědělce na ty, kteří přežijí, a na ty, kteří ne. Slibovaný rok 2013 na vyrovnání podmínek je pro nás (již) příliš vzdálen. Z tohoto důvodu svolá Agrární komory ČR kongres nevládních zemědělských organizací nově přistoupených zemí EU – 12 v rámci předsednictví ČR, kde sebude tato problematika řešit.
  • Nově otevřít na PGRLF systém garancí a dotací provozních a investičních úvěrů, tím řešit tíživé cash flow zemědělců a menší ochotu bank půjčovat v době finanční krize. Posílit PGRLF o další finanční prostředky.
  • Co nejrychleji schválit speciální dotace do chovu skotu ze zdrojů národních dotací, nebo Programu rozvoje venkova (PRV). Touto dotací řešit přečkání krizového stavu. Dotace do skotu z II. osy PRV využívají například chovatelé na Slovensku.
  • Prominout zálohy na daň z příjmu v roce 2009, která bude vypočítána z výsledku 2008.
  • Úlevy na daních a pojištění pro zemědělce, které využívají například v Polsku.
  • Nastolit legislativní usměrnění nepřijatelného chování obchodních řetězců tak, jak se o to snaží na Slovensku nebo v Maďarsku.
  • Aktivizovat státní kontrolní orgány k boji proti prodeji nekvalitních potravin v obchodních řetězcích.
  • Podpořit propagaci českých potravin, zejména na regionální úrovni.
       vedení Agrární komory ČR, zdroj: www.apic-ak.cz, 17.1.2009