Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ke kontrole podmíněnosti

26/02/09
smf

MZe podle farmářů sice zveřejnilo, co se bude kontrolovat, ale stále chybí systém hodnocení případných nedostatků. Zdroj: www.denik.cz
 

"Zemědělcům hrozí, že přijdou o dotace"
Chaos a nejasnosti provázejí praxi takzvaných křížových kontrol, kvůli kterým mohou přijít čeští zemědělci o dotace. Ministerstvo zemědělství podle farmářů sice zveřejnilo, co se bude kontrolovat, ale stále chybí systém hodnocení případných nedostatků a také jaké tresty za to mohou padnout.
Kontroly cross-compliance (křížové kontroly) jsou něco jako bodový systém u řidičů. V jejich rámci se bude třeba sledovat nakládání s hnojivy, znečišťování či zacházení se zvířaty. Když bude mít zemědělec něco v nepořádku, může přijít o dotace stejně jako šofér o řidičský průkaz. A vzhledem k tomu, že je české zemědělství na systém dotací téměř existenčně odkázáno, mnoha zemědělcům by to zlomilo vaz.
„Již je známo, co se bude kontrolovat, je to na stránkách ministerstva. Zatím ale není jasně daná metodika hodnocení, bodování a krácení,“ říká Martin Fantyš, ředitel Úřadu Agrární komory České republiky.
Podle něho sice probíhala školení, ale to, co na nich mělo zaznít, začalo být jasné až v posledních třech měsících. „Vše, co bylo před tímto datem, bylo nadstandardní a myslím si, že i zbytečné,“ uvedl.
Ministerstvo dle jeho slov slíbilo zhotovit i manuál, podle kterého by se mohli zemědělci řídit a podle kterého by si mohli udělat kontrolu na zkoušku. Takový manuál zatím schází.
Kontroly už probíhají
„Tiskový materiál ve formě informační brožury v této chvíli čeká na schválení,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková s tím, že detailní systém vyhodnocovaní nedostatků je obsahem připravovaného vládního nařízení.
Podle ní by měly první kontroly odstartovat šestnáctého března, ovšem už teď se mohou zemědělci o své dotace obávat. Když k nim totiž přijdou kontroloři třeba z potravinářské inspekce na řádnou kontrolu před tímto datem a zjistí prohřešek v tom, na co se křížové kontroly vztahují, může se to do čerpání podpor také promítnout.
„Několik kontrol již proběhlo, ale zatím je to v pořádku,“ Oldřich Janeba z České inspekce životního prostředí, která zemědělce v rámci cross-compliance také kontroluje.
Ovšem než dojde na každého zemědělce v zemi, zřejmě chvilku potrvá. Celkem bude možné kontrolovat 27 000 zemědělských subjektů, přičemž zmiňovaná inspekce životního prostředí stačila za celý loňský rok provést zhruba stovku kontrol.
Zavedení křížových kontrol je podmínkou EU, Česko by bez nich nemohlo čerpat evropské dotace.

Zdroj: www.denik.cz, 25.02.2009