Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Chodníková novela těsně schválena

31/03/09
smf

Senát schválil 26. března novelu zákona o pozemních komunikacích, známější jako „chodníková novela“. Autorka: Jaroslava Kypetová, zdroj: www.obecnifinance.cz
 

Chodníková novela těsně schválena
Senát schválil 26. března novelu zákona o pozemních komunikacích, známější jako „chodníková novela“. Podle předkladatele, primátora města Teplice, se vlastně nic nezmění a „můžeme si to za rok říci.“ Opravdu byla zrovna tahle legislativní úprava nutná?
Osud novely jsme prostřednictvím diskuze na našich stránkách sledovali od počátku, tedy od roku 2007, kdy se senátní návrh objevil. Skutečnost, že jeho projednávání trvalo téměř rok a půl, svědčí o nejednoznačném přínosu novely na každodenní život. Jak ukazuje detail hlasování (33 pro, potřeba 31 hlasů), rozhodovalo se spíše stranicky než jakkoliv jinak. Ostatně den po vyslovení nedůvěry vládě nelze ani jiný přístup očekávat. A to je škoda. Stejně nešťastný je okamžik nabytí účinnosti, tedy v době, kdy příjmy obcí vypadají velmi nejistě, resp. jistě poklesnou.
Poslanecká sněmovna novelu rozšířila a Senát ji přijal v nezměněné podobě. Novela by měla nabýt účinnosti dnem zveřejnění ve Sbírce, tedy na přelomu dubna a května. Rozprava v Senátu obsahuje všechny argumenty pro a proti, podstatná je pak výzva předkladatele:
Takže já na závěr řeknu, že se nestane vůbec nic a můžeme si to za rok říci. Bude to tak, že ti, co uklízeli, budou uklízet stejně, protože každý hostinský, každý majitel obchodu, který je trošku chytrý, tak si před krámem uklidí, aby mu tam zákazníci chodili, notabene, aby mu tam nenanesli bláto. A ten, který to nedělá, protože je bordelář, tak to nebude dělat nikdy….“
Obce by opravdu měly pečlivě sledovat své výdaje spojené s novelou a sdělit panu senátorovi své zkušenosti. Na závěr se spíše v souvislosti s výše vyřčeným zeptejme, opravdu byla novela nutná?
Jaroslava Kypetová

Autorka se dlouhodobě věnuje problematice financování samosprávy a daňovým analýzám.

Zařazeno v Obce a venkov, Venkov