Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

K výsledku zemědělstvi za rok 2008

04/03/09
smf

Zhruba o 9,5 miliardy korun se v loňském roce zvýšily oproti předchozímu roku dotace do zemědělství. Zdroje: Mediafix, Agris, 02.03.2009

Zemědělci budou v zisku především díky dotacím
Zhruba o 9,5 miliardy korun se v loňském roce zvýšily oproti předchozímu roku dotace do zemědělství. V rozhovoru pro Mediafax to uvedl v pátek ředitel odboru zemědělských statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.
„Tyto podpory výrazně zemědělcům pomohly a lze říci, že celkový hospodářský výsledek resortu je tvořen hlavně dotacemi,“ konstatoval Hrbek.
Celkový objem zemědělské produkce podle jeho údajů klesl v loňském roce na 97,7 procenta oproti roku 2007, a to zejména díky rostlinné výrobě. Index rostlinné produkce v loňském roce dosáhl oproti předchozímu roku 91,9 procenta, což v praxi podle Hrbka znamená propad tržeb zhruba o 4,5 miliardy korun, zejména díky cenám obilí. Jeho průměrné ceny klesly totiž meziročně na 83,3 procenta.
Naopak objem živočišné produkce se loni meziročně zvýšil o 4,5 procenta, tedy zhruba o dvě miliardy korun. Navzdory současným nízkým cenám mléka utržili zemědělci za celý loňský rok právě za mléko meziročně více o 14,3 procenta. „Je tomu tak díky vysokým realizačním cenám mléka na počátku loňského roku,“ poznamenává Hrbek.
Zemědělcům přitom v loňském roce rostly poměrně významně náklady. Ceny energetických vstupů se podle ČSÚ zvýšily meziročně o 10,5 procenta a ceny hnojiv a obecně chemických prostředků o 26,4 procenta. Mzdy v zemědělství v loňském roce vzrostly o 5,8 procenta, počet zaměstnanců v oboru přitom klesl zhruba o pět procent.
„Uvedené výsledky nejsou ještě definitivní, ale konečná bilance zemědělského účtu za rok 2008 se od současných informací už příliš lišit nebude,“ podotýká Hrbek.
Podle dnešních údajů ČSÚ by měl činit loňský zisk zemědělství 9,7 miliardy korun oproti loňským 13,7 miliardy korun. Přesto jde podle Hrbka o druhý nejlepší hospodářský výsledek v resortu v dějinách samostatné České republiky.
Zisk zemědělství mezi devíti a deseti miliardami odhadoval ČSÚ již na konci letošního ledna. Stejně tak avizoval obdobný hospodářský výsledek Svaz marginálních oblastí ČR (SMO). „Je to již podruhé, co jsme odhadli výsledky resortu velmi přesně. Můžeme si otevřít delfskou věštírnu,“ konstatoval ekonomický ředitel SMO Petr Krogman. SMO přitom, jak Mediafax uvedl 27.1. 2008, předpokládal zisk resortu za loňský rok až k hranici 10 miliard korun. Svaz tehdy vycházel ze statistik cen placených zemědělcům v základních komoditách. Zemědělský svaz ČR odhadoval přitom loňský zisk zemědělství na 6,8 miliardy korun a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů na osm miliard.

Zdroje: Mediafix, www.agris.cz, 2.3.2009