Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Požadavek 300 EUR na dojnici

20/03/09
smf

Finanční příspěvek ve výši 300 eur (nyní zhruba 8100 korun) na dojnici požadují zástupci tuzemských chovatelů mléčného skotu. MZe nesouhlasí. Zdroje: www.mze.cz, ČTK 

V Praze, 19. března 2009
Gandalovič: Požadavky Agrární komory jsou nereálné
 
Zástupci Agrární komory ČR na dnešním zasedání vznesli požadavky, o kterých předem vědí, že nejsou realizovatelné. V reakci na jejich vyjádření pro média to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
„Příspěvek ve výši 300 euro za krávu je v současné době nemyslitelný nejen z pohledu možností rozpočtu ministerstva zemědělství, ale i celkové vyváženosti v rámci sektoru,“ uvedl ministr.
 
Ministr zopakoval, že si je vědom kritické situace v sektoru mléka v současné době. Po kladných hospodářských výsledcích v loňském roce lze podle jeho slov očekávat oživení trhu s mlékem ve druhé polovině letošního roku, nejpozději do konce třetího čtvrtletí.
 Ministr odmítl využití nepřiměřeného objemu finančních prostředků na úkor dlouhodobého programu pozemkových úprav, který patří mezi priority MZe. Zemědělci mají k dispozici v současné době 1 600 korun na kus dojeného skotu v rámci národních doplňkových plateb (TOP UP). V nejbližších týdnech ministerstvo spustí program zaměřený na pohodu hospodářských zvířat s využitím záchranného balíčku Evropské unie. Podpora na dojnici by se tak mohla zvýšit až o 1 000 korun oproti současnému stavu. O dalších 1000 korun by se mohla částka zvednout od roku 2010, kdy MZe počítá s podporou trhu s mlékem prostřednictvím článku 68. Ten umožňuje převést až 3,5 procenta z národní obálky na speciální programy a sektor mléka bude podle předpokladů upřednostněn. MZe pomáhá potravinářům a zemědělcům překonat obtížné období také prostřednictvím programů PGRLF, v rámci kterých bylo uvolněno 2,6 miliardy korun. Až 2 miliardy by také zemědělské podniky mohly získat v rámci slev na sociální pojištění zaměstnavatelům, které schválila vláda jako součást protikrizového balíčku.
 „Po demonstracích, které v Praze proběhly minulý týden, bych od zástupců Agrární komory očekával návrat k diskuzím u kulatého stolu, nikoli konfrontační a ultimativní jednání,“ řekl ministr Gandalovič.
 Zdroj: www.mze.cz
 

Farmáři požadují mimořádnou dotaci ve výši 300 euro na dojnici

 

Finanční příspěvek ve výši 300 eur (nyní zhruba 8100 korun) na dojnici požadují zástupci tuzemských chovatelů mléčného skotu a rozhodnutí o této dotací chtějí do 15. dubna. ČTK to dnes po jednání Operativní skupiny Agrární komory řekl předseda AK Jan Veleba. Ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.

Veleba řekl, že zemědělci nepožadují další navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství. "Prostředky by měly být dodány přerozdělením současných zdrojů, na pomoc oboru by mohly směřovat také peníze z takzvaného Barrosova balíčku," řekl Veleba s tím, že farmáři od začátku roku kvůli nízkým výkupním cenám mléka přišli o 1,7 miliardy korun na tržbách. Ministerstvo by podle něj mohlo zemědělce podpořit především penězi z evropského Programu rozvoje venkova, z nějž mohou čeští farmáři a venkov v letech 2007 až 2013 získat zhruba 100 miliard korun.

 

"Podle ministerstva zemědělství je požadavek na dotaci 300 eur na krávu nemyslitelný a je mimo současné možnosti jeho rozpočtu," sdělil ČTK v reakci na požadavek zemědělců mluvčí úřadu Petr Vorlíček. Podpora na dojnici by podle něj mohla vzrůst až o 1000 korun až od roku 2010. MZe od příštího roku totiž počítá s podporou trhu s mlékem také prostřednictvím takzvaného článku 68. "Tento článek umožňuje převést až 3,5 procenta z národní obálky na speciální programy a mléko v tom určitě upřednostníme," vysvětlil Vorlíček.

 

Ministerstvo již před časem avizovalo brzké spuštění programu Pohoda zvířat. V jeho rámci budou z peněz Programu rozvoje venkova moci čerpat chovatelé, jejichž zvířata mají nadstandartní životní podmínky "Je to ale samozřejmě jen doplněk plateb, v současné době máme na tento program zhruba 80 milionů korun, což je přibližně navýšení podpor o 200 korun na krávu," uvedl Vorlíček.

 

Mimo jiné o protikrizovém (Barrosově) balíčku má dnes a v pátek v Bruselu jednat rada pro zemědělství a rybářství EU. Z celkové částky zhruba pět miliard eur by pro oblast zemědělství a rozvoje venkova v EU mělo jít přibližně 1,1 miliardy. Podle původního záměru má být převážná část balíčku pro venkov použita na rozvoj vysokorychlostního internetu v malých obcích. České ministerstvo zemědělství ale v rámci předsednictví země v EU prosazuje větší flexibilitu užití těchto prostředků. Jednotlivé země by tak mohly samy rozhodnout, na co peníze použijí.

 

Podle Veleby by měl se zástupci agrárníků jednat v brzké době i premiér Mirek Topolánek, zemědělci mu chtějí vysvětlit složitost současné situace. Nízké výkupní ceny mléka panují již několik měsíců v důsledku stagnujícího mléčného trhu. Farmáři upozorňují, že peníze, které od mlékáren za mléko dostávají, nestačí pokrýt ani jejich výrobní náklady, a hrozí jim proto nucená likvidace chovů.

 

Ministr zemědělství Petr Gandalovič před dvěma týdny na sněmu Agrární komory řekl, že chovatelé dojného skotu by mohli letos z evropského záchranného balíčku získat 400 až 500 milionů korun. "V současné době ale probíhá tvrdá diskuse o tom, k čemu budou peníze z balíčku předurčeny. Zatím jsou určeny na rozšíření internetu do malých obcí. My si myslíme, že je potřeba je dát dojnému skotu," uvedl ministr. Doplnil, že podle jeho odhadů také bude možné od ledna příštího roku navýšit platby na dojný skot asi o 1000 až 1300 korun na kus.

 

Autor: ČTK