Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Požadavek na změnu zákona o daních z příjmů

09/03/09
smf

ASZ požaduje změnu zákona o daních z příjmů. Zdroj: www.asz.cz

Asociace požaduje změnu zákona o daních z příjmů
Od nového roku změněná podoba zákona o daních z příjmů jde v praxi proti dotačnímu titulu Předčasné ukončení zemědělské činnosti (PUZČ), jehož základním smyslem je usnadnit a urychlit žádoucí generační výměnu hospodářů především na rodinných farmách. Letos od 1. ledna ale došlo k úpravě dosavadního znění zákona.
Tento zákon nyní nezahrnuje postupitele -prodávajícího, který je tak opět povinen veškerý převod zdanit. Daňová zátěž by tak nejenže naprosto eliminovala efekt samotné dotace PUZČ (její výše může včetně starobního důchodu postupitele dosáhnout maximálně 210 000 korun ročně), ale v řadě případů daň z příjmu tyto jinak životaschopné rodinné farmy může zlikvidovat. Podpůrný titul PUZČ, jehož administrace stála SZIF více než 30 milionů korun, by zůstal zcela nevyužit a nesplnil by svůj účel.
Asociace proto navrhuje změnu ve smyslu znění, které bylo v platnosti v loňském roce (v rámci zákona č. 261/2007Sb., o stabilizaci veřejných financí) a podle kterého převod zem. podniku mezi osobami blízkými nebyl předmětem daně z příjmu. Kromě ministra financí Kalouska informovala ASZ ČR o uvedeném problému také ministra zemědělství Petra Gandaloviče.

Zdroj: www.asz.cz