Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protesty zemědělců v Praze

09/03/09
smf

Zemědělci z Česka a dalších evropských zemí zřejmě budou 12. března protestovat v Praze proti rozdílným podmínkám, které mají zemědělci starých a nových členských států EU. Zdroj: www.idnes.cz
 

V Praze budou za týden protestovat tisíce farmářů, říká jejich český šéf
Tisíce zemědělců z Česka a dalších evropských zemí zřejmě budou 12. března protestovat v Praze proti rozdílným podmínkám, které mají zemědělci starých a nových členských států EU.
"Cílem akce je urychlení našeho požadavku na vyrovnání rozdílných podmínek mezi novými a starými zeměmi, který nás trápí nejvíc," řekl iDNES.cz Jan Veleba.
Dále budou zemědělci požadovat podporu pro chovatele dojného skotu.
"Ze Slovenska přijede 700 lidí, přijedou i Poláci, Maďaři, farmáři z Rakouska a Německa. Bude to velká mezinárodní akce," dodal Veleba. Němců má být prý okolo 250 a Rakušanů okolo dvou stovek.
Protesty jsou načasované na den, kdy do Prahy přijede eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boelová, kterou chtějí farmáři oslovit a hledat u ní oporu.
Zemědělci si stěžují, že dostávají nízké dotace, podle Veleby si přijdou jen na 60 procent toho, co mají jejich němečtí či rakouští kolegové.
"Hovořím o nákladech na zemědělce, které jdou z Bruselu a z českého rozpočtu. Rozdíl mezi námi a kolegy ze západu je příliš velký na to, abychom jim mohli konkurovat," řekl Veleba na sněmu.
Související soubory ke stažení:

Zdroj: Mladá fronta Dnes, 05.03.2009