Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Trvale udržitelný rozvoj všestranných funkcí travních porostů v méně příznivých oblastech (LFA)…

23/03/09

Zajímavé projekty Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV), Program výzkumu MZE – (2003 – 2007) vybrané metodiky ÚZEI.

Trvale udržitelný rozvoj všestranných funkcí travních porostů v méně příznivých oblastech (LFA) založený na vhodných způsobech jejich obhospodařování a využívání přežvýkavci s uplatněním evropského modelu multifunkčního zemědělství

Kódxxx:QF3018
Zarazeni01:4
lit:KONKURENCESCHOPNOST PŘI TRVALE UDRŽITELNÉM ROZVOJI
Zarazeni02:41
Zarazeni02Text:4.1. PRODUKČNÍ SYSTÉMY PRO MULTIFUNKČNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ
Zarazeni03Text:4.1.1. Inovace systémů a technologií v rostlinné a živočišné výrobě. 4.1.2. Podpora rozvoje mimoprodukčních funkcí zemědělství. 4.1.5. Ekonomické, strukturální, institucionální a agrárně-politické předpoklady realizace trvale udržitelného multifunkčního
Zarazeni04:SMZE200300001
Aktivita:1G

PoslaniCile:
Příprava agrárního sektoru ČR na vstup do EU se opírá o zásady Společné zemědělské politiky a v rámci Agendy 2000 přijatý evropský model multifunkčního zemědělství a princip rovného přístupu. Česká republika předpokládá, že po překonání dlouhodobé recese zemědělství se jí podaří zajistit přiměřený rozvoj rostlinné a živočišné výroby tak, aby mohly být plněny úkoly stanovené agrárnímu sektoru Evropskou unií a vyplývající z národních potřeb a požadavků. Hospodářský význam využívání trvalých travních porostů, dlouhodobě se tvořících podle zákonitostí vývoje krajinného prostoru a determinovaný konzervativními, progresivními a reliktovými prvky, relativně poklesl, přesto však koncepce agrární politiky MZe zdůrazňuje význam exploatace travních porostů v LFA ve vazbě na zemědělské využívání, přičemž rozhodující transformátor objemné píce (skot), má v horských a podhorských oblastech charakter environmentálního opatření. Travní porosty v ČR představují významný kapitál, na kterém je potřeba stavět chov skotu, protože prostředky z fondů EU budou po našem vstupu směrovány do těchto regionů při splnění podmínky hustoty skotu a podílu travních porostů na výměře krmných plodin, jejich objem bude záviset na celkových stavech skotu. Trvalé travní porosty představují ve všech evropských zemích významný krajinotvorný prvek. Z hlediska zachování tohoto přírodního a kulturního dědictví, udržování krajiny, ochrany životního prostředí a zachování osídlení krajiny se význam travních porostů zvýšil. Účelem projektu je zajistit v méně příznivých oblastech (LFA) trvale udržitelný rozvoj při využívání a obhospodařování trvalých travních porostů přežvýkavci při akceptování evropského modelu multifunkčního zemědělství.

PoslaniIndikatory:
Očekávaným přínosem projektu bude navržený systém obhospodařování a využívání travních porostů polygastry v méně příznivých oblastech při respektování požadavků trvale udržitelného rozvoje krajiny (ochrana vodních zdrojů, ochrana půdy před erozí, diverzita porostů, zvýšený podíl ploch TTP využívaných polygastry, welfare zvířat, rovnovážné vstupy a výstupy do zemědělského podniku, omezení úniku dusíku ve formě nitrátů do hydrosféry a konečně ekonomické analýzy a dopady na zaměstnanost).

PoslaniOvereni:
Ověření mimoprodukčních funkcí travních porostů bude možné porovnáním experimentálních a observačních dat s reálnými údaji o stavu životního prostředí (biodiverzita, kvalita hydrosféry, ochrana půdy apod.). Dosažené přínosy projektu budou ověřitelné údaji ČSÚ, pokud se týká celkové výměry TTP v ČR, stavech skotu, ovcí, koz a koní a podílem zornění zemědělské půdy. Dále budou výsledky ověřitelné formou Zelené zprávy, vydávané MZe, která zahrnuje i sociální a ekonomické dopady strukturálních změn na české zemědělství.

CileCileCo:
Cílem projektu je navrhnout a vypracovat perspektivní a efektivní způsoby obhospodařování a využívání travních porostů v méně příznivých oblastech (LFA) České republiky zejména přežvýkavci při uplatnění evropského modelu multifunkčního zemědělství.

Doba řešení
1.3.2003 – 31.12.2007

CileIndikatory:
Výsledkem projektu budou nové metody a metodické postupy při využívání a obhospodařování travních porostů, jejich realizace, metodické a koncepční podklady pro řídící sféru v oblasti cenových a dotačních nástrojů agrární politiky k jejich realizaci a uplatnění.

CileOvereni:
Dosažené výsledky budou zpracovány formou dílčích a závěrečné zprávy a oponovány před vědeckou radou. Formou zpracování a předání výsledků budou publikace ve vědeckých a odborných periodicích, kapitoly v knihách, články ve sbornících z akcí, koncepční a metodické materiály pro řídící sféru, metodiky pro praxi a konečně odborná monografie. Další formou výstupu budou modelové poloprovozní farmy uplatňující dosažené výsledky řešení a ověřené technologie. Prezentace v oblasti vědy a výzkumu bude formou uspořádání seminářů, workshopů, celostátních a mezinárodních konferencí a účastí na zemědělských výstavách.
Odkaz na plné znění – Infobanka výzkumu Ministerstva zemědělství.

Zařazeno v Rostlinná výroba