Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Kontrola podílu českých potravin

20/04/09
smf

V uplynulých dnech provedla Agrární komora okresu Ústí nad Orlicí a Zemědělský svaz ČR, územní organizace v Ústí nad Orlicí, kontrolní nákupy v supermarketech okresu. Zdroj: www.apic-ak.cz
 

Kontrola podílu českých potravin

 
V uplynulých dnech provedla Agrární komora okresu Ústí nad Orlicí a Zemědělský svaz ČR, územní organizace v Ústí nad Orlicí, kontrolní nákupy v supermarketech okresu – Tesco Ústí nad Orlicí, Billa Žamberk, Lidl Lanškroun a Lidl Vysoké Mýto. Cílem bylo zjistit podíl zastoupení českých a zahraničních výrobků v nabídce spotřebitelům před velikonočními svátky, kdy by měl být sortiment bohatší.
 
Celkem bylo sledováno 1021 mléčných výrobků (např. mléko a jeho příchutě, jogurty, sýry). Z tohoto počtu bylo 52 % výrobků českých a 48 % výrobků zahraničních. Z jednotlivých maloobchodních prodejen bylo zjištěno nejvyšší zastoupení českých výrobků v Tescu (66 %). Je to zásadní rozdíl proti tomu, co v médiích uváděl ministr zemědělství v demisi Petr Gandalovič, a sice – že v supermarketech je 93 % výrobků českých výrobců. Tento jeho mediální výstup (byl sdělen i na XVII. sněmu AK ČR) nás vedl k tomu se o skutečném stavu v obchodní síti přesvědčit. V tomto směru se projevila absolutní neznalost problematiky.
Další poznatky z průběhu kontrolních nákupů
Většina oslovených spotřebitelů dává přednost českým výrobkům, ale při výběru mají problém s orientací ve značení země původu. Označení a nápisy nejsou na dobře viditelných místech, s malým a špatně čitelným písmem, ale cena v akci, za kterou se výrobek nabízí, je mnohdy větší než název výrobku samotného. Tady je nutné dát spotřebitelům vhodnou formou jednoduchý návod, jak se ve značení rychle orientovat.
Pochopíme, že některé výrobky z dovozu mají nezastupitelné místo na českém trhu, ale není nám jasné, proč je například sýr Veselá kráva dovážen z Polska, když tavené sýry vynikající kvality vyrábíme sami a ve špičkové kvalitě. Výkupní cena mléka již prolomila hranici 6 Kč/l, ale v obchodní síti se občanům nabízí krabicové mléko o tučnosti 1,5 % za 13 až 17 Kč. Nechť si každý udělá úsudek o výši marže tohoto výrobku. Podobných případů je více. Potom nejsou prodejny o soustředění pestré nabídky sortimentu výrobků, ale vše je postavené na byznysu a nejen zemědělci, ale i spotřebitelé se stávají „sponzorem“, zvláště když obchody do cen zahrnují 4 až 6% poplatky za marketing remodeling a podobně. Zákazník dostane do schránky leták na koupi zboží pochybné kvality v akci se zázračnou cenou (irské drahé máslo), ale musí si to nejdřív zaplatit. 
 
Určení podílu českých potravin je na místě
Dalším poznatkem z kontrolního nákupu je nezájem občanů o další obchody, protože to není soutěž o spotřebitele, ale soupeření prodejců mezi sebou. Oslovení spotřebitelé souhlasí a požadují, aby politici v co nejkratší době přijali zákonnou normu, která stanoví procentní podíl zastoupení českých výrobků v obchodech. Úlev se obchodníkům ze strany státu dostalo dost.
Spotřebitelé zároveň obdrželi informační leták s argumenty zemědělců.
 
Václav Koblížek
ředitel OAK Ústí nad Orlicí, tajemník ZS Ústí nad Orlicí
zdroj: www.apic-ak.cz , autor:  pí. Eugenie Línková