Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Protest v Chlumci

30/04/09
smf

Stovky zemědělců se dnes sešli v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku u památníku poraženého selského povstání z roku 1775. Autor: Eva Seifertová, zdroj: www.agroweb.cz
 

Protest v Chlumci kvůli cenám mléka
 
Stovky zemědělců se dnes sešli v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku u památníku poraženého selského povstání z roku 1775. Touto protestní akcí chtěli upozornit na nízké výkupní ceny mléka a vyburcovat politiky k okamžitému řešení.

Akce v Chlumci byla hlavním setkáním nespokojených farmářů. Demonstrovali ale i v dalších krajích tak, že vyjeli s technikou na silnice. Podle odcházejícího ministra zemědělství Petra Gandaloviče je situace obtížná, když zemědělci ztrácejí na mléku až 2,50 koruny na litru, ale protesty a blokády nic nezmůžou. Poukázal na to, že je třeba vyčkat, neboť opatření Evropské unie již prý začínají pomalu působit. Strmý pád cen se podle něj zastavil a ceny se snad začnou v druhé polovině roku zase zlepšovat.
Zemědělci vyslovili na akci své požadavky. Základním je zavedení minimální ceny mléka, která by podle podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby mohla být na úrovni sedmi korun za litr. Dále požadují schválení zákona, který by zabezpečil korektní chování obchodních řetězců. Na demonstraci přečetli nedávný dopis řetězce Kaufland, který v něm po dodavatelích údajně požadoval snížení cen mléčných výrobků o 15 procent. Třetím požadavkem agrárníků je přijetí koncepce českého zemědělství.
Veleba na demonstraci vyčíslil, že výrobci mléka každý měsíc v porovnání s loňským rokem na tržbách ztrácí asi půl miliardy korun. Když to půjde tak dál, za rok to bude podle něj asi šest miliard. A to nemá sektor schopnost přežít, řekl. Také podotkl, že zemědělci potřebují ministra zemědělství, který jim rozumí.
Zdroj: www.agroweb.cz, autor: Seifertová Eva (29.4.2009)