Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Záchranný balíček pro mléko ve Švýcarsku

06/05/09
smf

Ve Švýcarsku se stát pokouší pomocí záchranného balíčku ve výši 14 milionů CHF podpořit situaci na trhu s mlékem.Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Záchranný balíček pro mléko ve Švýcarsku

Ve Švýcarsku se stát pokouší pomocí záchranného balíčku ve výši 14 milionů CHF podpořit situaci na trhu s mlékem.
V globálním měřítku dochází k vývoji cen mléka po sestupné spirále. Ve snaze podpořit situaci na trhu, prosadili ve Švýcarsku záchranný balíček – stát pomůže z trhu odčerpat přebytek másla a sušeného odstředěného mléka. Na tuto operaci hodlá vydat státní finanční prostředky ve výši 14 milionů CHF (cca 9,3 mil. EUR). Sedláci by se měli podílet maximálně částkou 0,66 rapů (0,66 eurocentu) na jeden litr mléka.
 
Evropská komise povolila zavedení exportních subvencí u másla, sýrů a sušeného odstředěného mléka a  uzavřela intervenční nákupy másla a sušeného odstředěného mléka. Zda tato opatření pomohou, experti však nemají jistotu. U másla např. mělo být vykoupeno nejprve pouze 30 000 t za pevnou cenu. Nadprodukce v rámci EU však činí přibližně 2 miliony tun másla. Proexportní subvence EU se však budou muset potýkat s konkurencí: Spojené státy ohlásily zavedení subvencí a Rusko již uvalilo clo na import mléka, smetany a másla.
 
Eckhart Heuser ze Svazu mléčného průmyslu tlumí přílišné naděje: „Opatření přijatá k odlehčení tíživé situace na trzích s mlékem a mléčnými výrobky mohou v krátkodobém horizontu přispět k zastavení sestupného trendu. Je proto nutné u některých mlékáren zastavit dolní hranici ceny na úrovni 21 až 22 centů za kilogram mléka“. Záblesk naděje se rýsuje na základě informací o opětovného nárůstu spotřeby mléka a mléčných výrobků v globálním měřítku a také v Německu.  
 
Rettungspakete für Milch
Top Agrar, 2009, č. 3, s. R 2