Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Dotace do Pardubického kraje

14/07/09
smf

Evropské prostředky tentokrát přispějí k rozvoji Hlinska, Moravské Třebové a Poličky. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Radko Martínek podepsal smlouvy o čerpání dotací z ROP NUTS II Severovýchod
 (10.7.2009)

Hlinsko, Polička, Moravská Třebová – Předseda Regionální rady a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek dnes, tedy v pátek 10. července, podepsal tři smlouvy o poskytnutí dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Evropské prostředky tentokrát přispějí k rozvoji Hlinska, Moravské Třebové a Poličky.
V poslední výzvě Regionální rady NUTS II Severovýchod zaměřené na rozvoj měst uspěly vedle jiných také projekty Hlinska, Poličky a Moravské Třebové. Předseda Regionální rady Radko Martínek dnes spolu se starosty těchto měst podepsal smlouvy o čerpání desítek milionů korun z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Dopolední program začal v Hlinsku. Úspěšný projekt, který získal evropskou dotaci přesahující 58 milionů korun, sleduje multifunkční centrum. To chce Hlinsko vybudovat v nevyužívaném objektu bývalého učiliště. „Město dosud nevlastnilo podobný objekt, v němž se díky různorodým aktivitám zaměřeným na všechny věkové skupiny významně rozšíří místní občanský život,“ řekla starostka Magda Křivanová. Stavební práce mají začít letos v září, ke spolkové, kulturní a jiné činnosti by se měl dnes zanedbaný objekt typu brownfield začít využívat o dva roky později. „Projekt patřil v rámci dané výzvy k nejnákladnějším. Jeho potřebnost však byla a je patrná, neboť se město rozhodlo významnou část rozpočtu financovat z vlastních zdrojů. A to je třeba ocenit, stejně jako myšlenku nového využití zanedbaného areálu,“ řekl předseda Regionální rady.
Také další smlouvu podepsal Radko Martínek na Vysočině, tentokrát v Poličce. První etapa regenerace tamějšího Palackého náměstí odčerpá z Evropského fondu pro Regionální rozvoj, z něhož plynou evropské dotace do Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, více než 24 milionů korun. „Polička by tento projekt nikdy nemohla realizovat bez evropských prostředků. Proto je třeba poděkovat, a to i obětavým zaměstnancům úřadu, kteří pracují pro město jako pro sebe sama,“ uvedl starosta Jaroslav Martinů. Dnešní asfaltem pokryté centrum tak během jarních a letních měsíců příštího roku dostane s žulovou dlažbou svůj původní historický ráz. „Věřím, že se podaří nejen první etapa projektu, ale že město nalezne v blízké době další finanční prostředky k dokončení regenerace náměstí. Přeji Poličce úspěch také v chystané výzvě zaměřené na rozvoj cestovního ruchu,“ dodal Radko Martínek.
 Cestu uzavřel pardubický hejtman v místě svého bydliště, tedy v Moravské Třebové. Tamější projekt sleduje první etapu infrastruktury pro sport a volný čas, konkrétně rekonstrukci zimního stadionu. Evropská dotace dosahuje bezmála 37 milionů korun. S projektem se začalo letos na jaře, jeho dokončení je plánováno na září příštího roku. „V Moravské Třebové máme krásný sportovní areál, který se buduje desítky let, ale chybí mu komplexní infrastruktura. Právě na ni je zaměřen daný projekt. Nedostatečné je zázemí pro sportovce i diváky, jsou tu špatné přístupové komunikace i parkoviště. Stávající objekt tedy nevyhovuje technicky, ani z hlediska potřeb sportovců,“ řekl místostarosta Václav Mačát, podle něhož bude rekonstruovaný stadion využíván celoročně. Město tak využije objekt k pořádání turnajů i kulturních akcí. Záměr ocenil i Radko Martínek. „Projekt doplní stávající sportoviště a rozšíří
nabídku volnočasových aktivit. To není málo. Moravská Třebová se tak opět stane atraktivnějším městem pro místní i pro turisty,“ dodal.
Další smlouvy bude předseda Regionální rady podepisovat v srpnu.
Eva Jouklová
Regionální rada soudržnosti

Zařazeno v Aktuality, Důležité v PK