Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Počet ekologických zemědělců u nás roste

31/07/09
smf

nNadpoloviční většina prodávaných biopotravin ze zahraničí. Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz
 

Počet ekologických zemědělců u nás roste

Přesto pochází nadpoloviční většina prodávaných biopotravin ze zahraničí

Počet ekologických zemědělců v ČR loni vzrostl o téměř polovinu na 1946 farem. Ekofarmáři hospodařili loni na více než osmi procentech zemědělské půdy.
Nejvíce biopotravin, celkem za 1,332 miliardy korun, nakoupili loni Češi v prodejnách maloobchodních řetězců. To je o 461 milionů korun více než v roce 2007. Maloobchodní řetězce tak měly loni podíl na trhu s biopotravinami 74 procent, což je o 6,5 procenta více než o rok dříve. Své postavení na trhu naopak ztrácely specializované prodejny, jejichž podíl na prodejích biopotravin se snížil o 4,5 procenta na 18 procent.
Razantní rozšíření nabídky biopotravin v maloobchodních řetězcích nastalo s příchodem jejich privátních značek na přelomu roku 2007 a 2008.
Privátní značky maloobchodníků tvoří přes 30 procent z nabízeného biosortimentu v řetězcích.
V prodejnách zdravé výživy a biopotravin Češi loni utratili 324 milionů korun. Přímo na farmách či tržištích se loni prodalo biopotravin přibližně za 25 milionů. V gastronomických provozovnách lidé kupovali biopotraviny výrazně více než o rok dříve a dali za ně 11 milionů korun, tedy o 6,5 milionu meziročně více.
Čeští výrobci loni vyvezli do zahraničí biopotraviny za 145 milionů korun, meziročně o 45 procent více. Vývoz směřoval především na Slovensko, do Polska a dalších východoevropských zemí. Naopak do zemí západní Evropy loni vyváželi hlavně nezpracované bioprodukty, zejména obilí a zástavový skot. Celkem za vývozy bioproduktů loni inkasovali 130 až 150 milionů korun.
Čeští spotřebitelé za biopotraviny loni utratili 1,8 miliardy korun. Růst trhu s biopotravinami, který v ČR trvá již několik let, ale ve srovnání s rokem 2007, kdy dosáhl 70 procent, výrazně zpomalil na 40 procent. S rostoucí poptávkou Čechů po biopotravinách se zvyšuje také počet jejich výrobců. Registrovaných producentů biopotravin v loňském roce přibylo o 176 na 429. Přestože nabídka biopotravin tuzemských výrobců stále roste, nadpoloviční většina prodávaných biopotravin pochází ze zahraničí.

Autor: sek, zdroj: www.vetweb.cz

 

Zařazeno v Odkazy, Zemědělství