Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Šéf antibyrokratické komise MZe skončil

30/07/09
smf

Šéf antibyrokratické komise MZe skončil, komise ale bude pracovat dál.Autor: Mediafax, Petr Havel, zdroj: www.asz.cz
 

Šéf antibyrokratické komise MZe skončil, komise ale bude pracovat dál

 Předseda Antibyrokratické komise (ABK) Ministerstva zemědělství ČR (MZe) Stanislav Němec rezignoval na svou funkci. O svém úmyslu již informoval ministra zemědělství Jakuba Šebestu dopisem, který má Mediafax od úterý k dispozici. Podle Němce nemá totiž ministr o činnost ABK zájem, neboť neměl za tři měsíce ve své funkci potřebu komisi oslovit ani se zúčastnit jejího jednání. Kromě toho byly zápisy z jednání ABK staženy z internetových stránek MZe.
„Za těchto podmínek v práci v ABK pokračovat nebudu a na funkci předsedy komise i členství v ní tímto rezignuji. Nehodlám se totiž účastnit ´hry´ na boj proti byrokracii místo skutečné práce,“ píše ministrovi Němec. Jeho slova potvrzuje i tajemník ABK Jaroslav Šebek. „Bez osobní podpory ministra nemá práce v komisi smysl. Státní úředníci snižovat byrokracii nechtějí a vždy si najdou dobře připravené argumenty pro to, proč snižovat byrokracii nejde,“ říká Šebek.
Podle ředitele komunikace MZe Hugo Roldána ale ministr o práci komise stojí. „Ministr rozhodně neučinil žádné kroky, kterými by zamezil aktivitám této komise, ani nezakázal její činnost,“ zdůrazňuje Roldán.
Šebesta je ale jeho slov přesvědčen, že komise nepracovala dobře. „S prací komise není pan ministr spokojen. Do současné doby neobdržel žádné důkazy o tom, že by se ABK věnovala té činnosti, kterou má ve svém názvu,“ říká Roldán.
Také Šebesta se k práci ABK vyjádřil písemně. Konstatuje, že ke své práci nepotřebuje stejně jako jiné obdobné komise ABK ministerský souhlas. Žádá ale o dokumenty týkající se činnosti ABK. „Předmětem předávacího protokolu mezi odstupujícím ministrem Gandalovičem a mnou žádný dokument o činnosti ABK není,“ tvrdí Šebesta.
Podle Roldána bude existence ABK na ministerstvu i nadále zachována, musí však zefektivnit svou činnost. „V současné době na tom pracujeme,“ řekl Roldán.
Boj s byrokracií patří mezi priority EU. Snížení byrokracie v zemědělství avizovala při svém nástupu do funkce i současná zemědělská komisařka unie Mariann Fischer Boel. Antibyrokratická komise EU se poprvé sešla 16. ledna loňského roku pod vedením bavorského premiéra Edmunda Stoibera. Ambicí patnáctičlenného týmu bylo připravit návrhy, jak do roku 2012 snížit byrokratickou zátěž vyplývající ze záplavy bruselských předpisů o čtvrtinu.
Autoři: Mediafax, Petr Havel, zdroj: www.asz.cz

Zařazeno v Aktuality, Informace z ČR