Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Zasedání rady ministrů zemědělství k mléku

12/07/09
smf

Diskuse o mléku proběhnou v září.Autor: Seifertová Eva (10.7.2009), zdroj: www.agroweb.cz
 

Diskuse o mléku proběhnou v září
Švédští představitelé oficiálně potvrdili, že dne 7. září proběhne mimořádné zasedání rady ministrů zemědělství s cílem diskutovat zprávu Evropské komise k situaci v sektoru produkce mléka. Toto jednání vyvolali premiéři států Evropské unie na minulém zasedání ve Francii. Dalším bodem jednání by mělo být prodloužení doby intervenčních nákupů sušeného mléka a másla, tedy déle, než je konec srpna. Informuje o tom elektronické zpravodajství Agrafacts.

Podle společného dopisu ministryně zemědělství SRN Ilse Aignerové a ministra zemědělství Francie Bruno Le Maire by Evropská komise neměla zavírat dveře nad návrhem možného zmrazení jednoprocentního nárůstu mléčné kvóty od roku 2010 v souvislosti s principy kontrol zdraví farem (health- check ) s tím, že je nutné přijmout další opatření a nástroje, které by regulovaly trh s mlékem, který je v současné době řízen pouze tržními silami. Oba ministři také založili společnou pracovní skupinu, která se bude věnovat vývoji společné zemědělské politiky po roce 2013 a bude postupovat ve společném zájmu obou zemí, SRN a Francie, v oblasti zemědělství.
Podle ministra Le Maire by nadcházející zpráva Evropské komise k situaci v sektoru výroby mléka, která má být uveřejněna 22. července měla obsahovat konkrétní návrhy, které budou obsahovat silné regulační nástroje s cílem zajistit a stabilizovat slušné příjmy zemědělců.
Ještě před odesláním společného dopisu SRN a Francie sdělila komisařka Mariann Fischerová Boelová ve svém blogu, že z nového ministra zemědělství Francie má pouze ty nejlepší dojmy a velice si cení jeho nových návrhů, zejména jeho vyjádření, že mléčné kvóty jsou hudbou minulosti, s tím, že celková produkce mléka v Evropské unii klesla v souvislosti s navýšením kvót o 0,9 %. V této souvislosti také eurokomisařka zmínila možnost přezkoumání programu Mléko do škol, na které hodlá Evropská komise vynaložit letos celkem 56 milionů eur.
Autor: Seifertová Eva (10.7.2009), zdroj: www.agroweb.cz