Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Hejtman ve Sloupnici

12/08/09
smf

Předseda ZD Sloupnice Oldřich Vašina využil času žní a zavezl v pondělí odpoledne hejtmana Pardubického kraje na pole. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Hovořili s hejtmanem o žních a cenách mléka

Zemědělci Orlickoústecka pozvali na besedu hejtmana a radního Václava Kroutila. Foto: Luboš Kozel (11.8.2009)

Předseda ZD Sloupnice Oldřich Vašina využil času žní a zavezl v pondělí odpoledne hejtmana Pardubického kraje na pole. Poté se Radko Martínek a radní Václav Kroutil setkali se zemědělci a se starosty vesnic, kde sloupnické družstvo hospodaří. V restauraci U labutě diskutovali o letošní sklizni, o výkupních cenách mléka a o rentabilitě chovu dobytka.
     „Mám signály od zemědělců, že rozprodávají stáda krav. Stav považuji za více než vážný. Pokud se vybijí stáda, tak se nedají nahradit ani se vrátit k chovu,“ upozornil hejtman na nebezpečí, které ohrožuje české zemědělce. Připustil, že netuší, jak se bude vyvíjet zemědělská politika. „Považuji zemědělství za zcela zásadní, proto jsem požádal o pomoc premiéra Jana Fišera. Navrhuji zavedení kvót a výkup přes intervenční fondy,“ přestavil hejtman své řešení. Na bezkoncepčnost poukázal radní zodpovědný za zemědělství, venkov a životní prostředí Václav Kroutil.
 
 
Magdalena Navrátilová
tisková mluvčí