Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Obecní rozpočet a správní delikty

10/08/09
smf

Novela rozpočtových pravidel územních rozpočtů zavedla nový paragraf, který se týká správních deliktů. Autor: Jaroslava Kypetová, zdroj: www.obecnifinance.cz
 

Obecní rozpočet a správní delikty
Novela rozpočtových pravidel územních rozpočtů zavedla nový paragraf, který se týká správních deliktů. Jde o možnost ukládání sankcí ze strany krajských úřadů při porušení některých základních povinností, které se vztahují k obecnímu rozpočtu.
Schválení rozpočtu patří mezi základní projev samosprávnosti každé obce. Zároveň jde také o povinnost stanovenou zákonem, jejíž nesplnění lze od dubna letošního roku sankcionovat až do výše 1 mil. Kč. Zavedením paragrafu 22a do zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, získávají krajské úřady nový sankční nástroj. Na rozdíl od již existující sankce ve formě penále při porušení rozpočtové kázně se nyní jedná o správní delikt.
Nový paragraf 22a stanovuje správní delikty:
– nezpracování rozpočtového výhledu,
– nerespektování pravidel rozpočtového provizoria,
– neprovedení rozpočtových opatření
– nezpracování rozpočtu dle závazné rozpočtové skladby
– neprovedení rozpisu schváleného rozpočtu dle závazné rozpočtové skladby
– chybějící kontrola hospodaření a nezajištění přezkoumání
– nezahrnují prostředků na spolufinancování projektů
– nezveřejnění návrhu rozpočtu na úřední desce a webových stránkách alespoň 15 dnů před jeho projednáváním
– obdobně nezveřejnění návrhu závěrečného účtu
Všem výše uvedeným deliktům je možné zabránit dostatečnou pozorností, kterou úřad i zastupitelstvo budou rozpočtu a jeho plnění věnovat. Výnos z pokut uložených za správní delikty je příjmem krajského rozpočtu a novelou rozpočtové skladby by přímo na tento typ pokut měla být vytvořena odpovídající položka. Nicméně, také nový paragraf 22b určuje, že při stanovení výše pokuty se přihlédne k závažnosti správního deliktu. Obec rovněž může prokázat, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení právní povinnosti zabránila. V zákoně se přímo neuvádí odvolací orgán, ale z novely zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, § 178 odst. 2 vyplývá, že odvolacím orgánem bude Ministerstvo financí.
Nechce-li tedy obec posilovat příjmovou stránku krajského rozpočtu, měla by tomu svému věnovat maximální možné úsilí. Otázky a odpovědi, které se týkají správních deliktů, jsou rovněž obsahem Zpráv Ministerstva financí pro finanční orgány obcí a krajů z 5. června 2009.
 
Autor: Jaroslava Kypetová , zdroj: www.obecnifinance.cz

Zařazeno v Obce a venkov, Venkov