Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Ochranné pásy u vodních zdrojů ve Velké Británii

25/08/09
smf

Pěstitelé ve Velké Británii budou muset vytvářet již od letošního podzimu šestimetrové zatravněné pásy podél vodních zdrojů k ochraně proti kontaminaci pesticidy. Zdroj: www.agronavigator.cz
 

Ochranné pásy u vodních zdrojů
Pěstitelé ve Velké Británii budou muset vytvářet již od letošního podzimu šestimetrové zatravněné pásy podél vodních zdrojů k ochraně proti kontaminaci pesticidy.
Pěstitelé ve Velké Británii jsou přinuceni vytvářet již letos na podzim a v dalších letech 6metrové ochranné zatravněné pásy podél vodních zdrojů všude tam, kde bude zaseta řepka nebo bob. V případě několika široce používaných herbicidů (viz tabulka), které se ve zvýšené míře používají u vodních toků schválených EU jako zdroje pitné vody, jsou tyto pásy životně důležité pro ochranu kvality vody a pro její udržení v budoucnu. Nejnovější sledování ukázala, že při chemické ochraně rostlin šestimetrový zatravněný pás dokáže omezit ztráty pesticidů způsobené povrchovým odtokem až o 50 %. Tyto pásy slouží nejen jako ochrana zdroje vody, ale současně jsou prospěšné i pro divoce žijící zvěř. Pro dosažení maximálního efektu musí být tyto pásy zatravněny alespoň rok před výsevem uvedených plodin. Minimální šířka tohoto ochranného pásu je 6 m, ale na svažitých pozemcích se sklonem více než 5 % je prospěšnější vytvořit pás široký 20 m. Loddington Estate doporučuje zatravnit tyto pásy lipnicí.
Tab. Rizikové pesticidy
Účinná látka
Příklady produktů
Carbetamide
Carbetamex, Crawler
Clopyralid
Dow Shield, Galera
Metazachlor
Butisan S, Novell
Propyzamide
Kerb Flo, Flomide
Zdroj: Farmers Weekly, 151, č. 3, s. 49