Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Propagace mléka vlastními dobrotami

10/08/09
smf

U nás se ti, co nechtějí ukončit produkci mléka, zabývají myšlenkou, jak zatraktivnit prodej mléčných výrobků. Autor: Eugenie Línková, zdroj: www.apic-ak.cz

Propagace mléka vlastními dobrotami

 
Těžkosti přivozené chovatelům nízkou cenou za mléko se rozhodli řešit němečtí a švýcarští zemědělci po svém. Zatímco jedni uspořádali štafetový běh napříč Německem s lahvemi zdravého a kvalitního selského mléka, které občané na trase závodu velmi oceňovali a chtějí mu dát při nákupech zelenou, ve Švýcarsku se zase děje něco jiného.
Tamní sedláci se rozhodli propagovat mléko a mléčné výrobky prostřednictvím nově založené organizace BO Milch, která je pod gescí Švýcarského svazu rolníků a členy jsou i mlékárny a švýcarské obchodní řetězce Coop a Migros. Tam se má podpořit prodej domácích zdravých mléčných produktů.
U nás se ti, co nechtějí ukončit produkci mléka, zabývají myšlenkou, jak zatraktivnit prodej mléčných výrobků. Jeden takový příklad se objevil o víkendu 1. srpna na Keltských slavnostech v Nasavrkách na Chrudimsku. Břetislav Trousil z Pardubic tam nabízel sýrové speciality, které jsme zvyklí vídat jako dovážené dobroty ze Slovenska s názvem korbáčky. Jak prozradil, po roce 1990 se stali jejich dovozci ze Slovenska a jak tyto dobroty dováželi, zrál v nich nápad, začít s jejich obdobou na vlastním hospodářství. Zjistili, že technologie není až tak složitá, a když je dostatek mléka, potřebné vybavení provozu, chuť do práce, lze dělat divy. Ke korbáčkům přibyly postupně copy, klubíčka z pařených sýrů, nakládané dobroty v oleji a sortiment se rozrostl na více než dvacet druhů, které byly k vidění,ochutnání a nákupu na nasavrckém náměstí na jarmarku. A právě koupěchtivých návštěvníků bylo dost a dali za pravdu Břetislavovi Trousilovi, že když je něco kvalitní, chutné a dobře adjustované, kupce pak neodradí ani vyšší cena. V tomto případě byly nakonec ale ještě ceny mírnější než u dovážených obdobných kousků ze Slovenska.
autor: Eugenie Línková, zdroj: www.apic-ak.cz