Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Biopotraviny obsahují více nutričních látek

18/09/09
smf

Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Zdroj: ÚZEI, 17.09.2009

Biopotraviny obsahují více nutričních látek
Nová zpráva Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin potvrzuje, že biopotraviny jsou pro zdraví člověka lepší. Biopotraviny obsahují méně pesticidů a dusičnanů než konvenční potraviny – ty mohou vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně cukrovky a Alzheimerovy nemoci.
Zpráva zjistila, že biopotraviny obsahují vyšší hodnoty nutričních látek a antioxidantů. Zpráva byla zveřejněna v prestižním vědeckém časopise Agronomy for Sustainable Development, což zaručuje, že průzkum proběhl za dodržení přísných vědeckých postupů.
Nejdůležitější závěry ze zprávy Francouzského úřadu pro bezpečnost potravin:
Rostliny z ekologického zemědělství obsahují vyšší množství sušiny
Vyšší množství minerálů
Obsahují více antioxidantů jako fenoly a kyselina salicylová (je známá při ochraně proti rakovině, srdečním chorobám a dalších onemocněním)
Živočišné produkty ekologického zemědělství obsahují více polynenasycených mastných kyselin (chrání proti srdečním chorobám)
Množství uhlovodanů, bílkovin a vitamínů není dostatečně dokladováno
94 až 100 % všech zkoumaných biopotravin neobsahovalo žádné zbytky pesticidů
Biozelenina obsahovala o 50 % méně dusičnanů (vysoký obsah dusičnanů v potravinách může způsobovat cukrovku a Alzheimerovu nemoc)
Obilniny z ekologického pěstování obsahují stejné množství mykotoxinů jako konvenční
Celou studii možno najít zde.

Zdroj: ÚZEI, 17.09.2009

Zařazeno v Aktuality, Odkazy