Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Bude vyšší daň z nemovitosti?

25/09/09
smf

Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty předpokládá zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek. Autor: Seifertová Eva 24.9.2009, zdroj: www.agroweb.cz
 

Dvojnásobek daně z pozemků posílí krizi
 Úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty předpokládá zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek. Tím by ale podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby narostly výdaje tuzemských farmářů zhruba o 3,5 miliardy korun. Růst daně by jen posílil krizi v sektoru a ohrozil jeho existenci, dodal. Proto zemědělci v pozměňovacím návrhu požadují zachovat u zemědělských pozemků základní sazbu.  Základní sazba daně by se podle návrhu komory v případě, že jde o zemědělskou půdu, měla násobit koeficientem 0,5. Zůstala by tak pro zemědělce stejně vysoká jako nyní.
Ministerstvo financí plánuje údajně předložit k materiálu svůj pozměňovací návrh, který by obcím umožnil, aby do konce října nebo listopadu dodatečně zrušily či změnily již přijatý místní koeficient, což by zabránilo náhlému prudkému růstu daně z nemovitosti. Konečná výše daně z nemovitosti spadá do pravomoci jednotlivých měst a obcí, které mohou určit místní koeficient daně. Rozsah koeficientů, kterým se základní sazba násobí v současnosti, se pohybuje od jedné do pěti. U zemědělských pozemků mohou obce od vybírání daně z nemovitosti upustit, musí k tomu ovšem vydat příslušnou vyhlášku.
Autor: Seifertová Eva ,24.9.2009, zdroj: www.agroweb.cz