Agrovenkov o.p.s.
Informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Pardubického kraje

Diskuse k situaci v zemědělství

21/09/09
smf

Koncepce zemědělství, odborné vzdělávání, evropská politika, nízké mzdy, ale také výkupní ceny mléka, to byla hlavní témata páteční debaty vedení Asociace krajů ČR se zemědělci Pardubického kraje. Zdroj: www.pardubickykraj.cz
 

Zemědělství schází koncepce
Za zemědělci přijel předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Foto: archiv (18.9.2009)

Moravská Třebová, Boršov – Koncepce zemědělství, odborné vzdělávání, evropská politika, nízké mzdy, ale také výkupní ceny mléka, to byla hlavní témata páteční debaty vedení Asociace krajů ČR se zemědělci Pardubického kraje. Hejtmani Michal Hašek a Radko Martínek vyslechli názory zástupců zemědělských a potravinářských podniků.
     Předseda Asociace ČR  Michal Hašek informoval o obnoveném programu školního mléka a značce kvality Regioklasa. Místopředseda asociace a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek se zmínil o nákupu ovoce, zeleniny a dalších regionálních produktů do krajských zařízení. „Slíbili jsme agrární komoře, že jim dáme prostor v krajských tiskovinách. Také vypracujeme systém, abychom odebírali do našich škol a domovů důchodců, případně jiných sociálních zařízení, zejména mléčné výrobky,“ představil Radko Martínek další možnou formu pomoci regionálním výrobcům.  Krajský zastupitel a předseda výboru pro životní prostředí, venkov a zemědělství Václav Neubauer tento nápad podporuje: „Situace je opravdu vážná, mnoho podnikatelů v zemědělství si stěžuje na mimořádně těžkou situaci hlavně v živočišné výrobě. Zemědělství je nejen důležitou součástí českého hospodářství, ale také podstatným odvětvím pro rozvoj venkova.“  Radní Václav Kroutil připomněl chování obchodních řetězců k prvovýrobcům a poukázal na bezkoncepčnost státní zemědělské politiky.
     V průběhu téměř tříhodinové diskuze se představili všichni pozvaní zemědělci.  Zazněly obavy z připravovaného rozpočtu. O koordinaci obchodu požádal Václav Stárek z Lipoltic. Upozornil také na  nízké platy. Řešení vidí v úlevách státu na daních. Jiří Šejnoha ze zemědělského družstva  Agro  Kunčina  se zaměřil na současné výkupní ceny mléka, které považuje za likvidační.  Uvedl, že  by podmínky v rámci Evropy měly být příznivější. Konkurenceschopnost na světových trzích a boj s obchodními řetězci přiblížil Petr Hradil ze společnosti Tatra – Mlékárna Hlinsko.  
 
 
autor: Magdalena Navrátilová, zdroj: www.pardubickykraj.cz